Smokingul și rochia de bal adună un milion de euro din închiriere

Anual, românii închiriază câteva mii de rochii și costume pentru diferite ocazii. Deşi oferta nu este extrem de variată, magazinele de specialitate slăvesc criza care le aduce clienţi

Îmbrăcămintea pentru un eveniment este adesea costisitoare dacă luăm în calcul că o folosim doar pentru o zi, foarte rar pentru alte două-trei ocazii. Prin urmare, închirierea rochiei de mireasă sau a celei pentru un eveniment, a smokingului sau a unei costumații de carnaval reprezintă o piață  care încă nu are foarte mulți clienți, dar care crește de la an la an, mai ales că e împinsă de la spate de criza economică. „A crescut numărul de cereri și s-a schimbat și balanța vânzare versus închiriere. În trecut, aveam procentaj egal, însă de când cu criza, 85% dintre cereri sunt pentru închirieri“, spune Maria Gujan, proprietara magazinului Crila Fashion, un boutique din București care închiriază rochii de ocazie încă din 2006.

Deși prețul de închiriere variază în funcție de model între 100 și 550 de lei, clientele se orientează către hainele al căror preț de închiriere este de 450 și 500 de lei, adică spre cele care în realitate costă între 2.500 și 3.000 de lei. „În perioadele calendaristice cu evenimente (nunți, botezuri, sărbători – n.red.) avem aproximativ 20 de cereri de rochii săptămânal“, explică Maria Gujan, fiind de altfel o norocoasă în comparație cu alți antreprenori implicați într-o astfel de afacere.
Potrivit unei estimări Capital, piața serviciilor de închiriere de haine are o valoare de maximum un milion de euro, segmentul care valoric aduce cel mai mare profit fiind cel al rochiilor de mireasă.  

Cum se face închirierea

De la firmă la firmă, condițiile de închiriere diferă. La boutique-ul Mariei Gojan nu se cere o garanție pentru împrumutarea rochiei, dar clienta intră în posesia produsului după ce semnează un contract bine pus la punct și lasă o copie a actului de identitate. Aceasta va plăti penalități de 10%-20% din valoarea produsului, în cazul în care rochia a fost deteriorată, sau suma integrală dacă dauna nu poate fi reparată.

Situația este diferită când vorbim despre închirierea rochiilor de mireasă, firmele de profil taxând clientele cu o garanție de 50% din valoarea produsului. „După ce vine la probă, se semnează un contract de închiriere și se plătește garanția. Sunt astfel mai atente și înapoiează rochiile la timp“, spune Ingrid Vâlcea, proprietara magazinului Elite Mariaj din Capitală, inaugurat în 2009.

Deși în oferta sa rochiile se pot închiria la prețuri cuprinse între 70 de euro și 450 de euro, clientele optează pentru produsele de 300-350 de euro, care noi costă, preț de catalog, 1.300-1.500 de euro. „Cererea nu este foarte mare. Românul nu este deschis la un asemenea gen de business. Are o problemă de mentalitate, însă a început să prezinte interes. Chiar dacă nu fac achiziţia, au început să sune, să întrebe ce presupune acest serviciu“, precizează Ingrid Vâlcea, menționând că li se permite clientelor ridicarea rochiei în ziua de joi și înapoierea luni, după nuntă. „Avem și accesorii, însă cele care iau rochia preferă să-și cumpere voalul, diadema etc.“, adaugă reprezentantul Elite Mariaj. Potrivit acesteia, numărul de rochii închiriate în decursul unui an este de ordinul zecilor.
Ofertă slabă pentru costume bărbătești

Dacă e să privim oferta şi din punctul de vedere al „jumătăţilor“, concluzia e amară. Afacerea de închiriere merge bine pentru femei, dar este aproape inexistentă pentru bărbaţi. Avantajul este că cele câteva firme care au ca domeniu de activitate închirierea de costume de firmă, la patru ace, practică preţuri rezonabile. Spre exemplu, un frac sau un smoking, piese clasice pentru petreceri cu pretenții, pot fi închiriate cu suma de 300 de lei. Prețul crește când vine vorba de costume luxoase de ceremonie, acestea putând fi închiriate cu 400-500 de lei. Din păcate, gama de modele şi de mărimi este limitată.

300 lei costă închirierea unui frac sau al unui smoking