SNPPC a menționat că, în ultima perioadă, nemulțumirile justificate ale pensionarilor militari s-au accentuat. În aceste condiții, asociațiile și organizațiile cadrelor militare în rezervă și în retragere, reunite sub egida Forumului Structurilor Asociative din SAOPSN, au inițiat demersuri pentru organizarea unui protest de stradă.
Scopul acestui protest este să atragă atenția publică și pe cea a factorilor politici decidenți asupra tergiversării discriminării legislative referitoare la regimul juridic al pensiilor militare de stat. Acestea sunt reglementate prin Legea nr. 223/2015, cu modificările ulterioare, a transmis SNPPC printr-un comunicat de presă.
Pensionarii militari acuză că nu au primit bani
Conform SNPPC, aceste nemulțumiri s-au intensificat în urma modificărilor aduse Legii nr. 223/2015 anul trecut. Este vorba de de adoptarea recentă a unui act normativ. Potrivit acestuia, doar cuantumul gradului militar/profesional al cadrelor în activitate a fost majorat, excluzând pensionarii militari de la acest drept.
Pentru a corecta această discriminare, SNPPC a adresat oficial solicitări Comisiilor pentru apărare ale Senatului și Camerei Deputaților în luna aprilie a acestui an. A fost solicitată adoptarea unui amendament legislativ pentru completarea și modificarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat. Conform acestuia, gradul militar/profesional al cadrelor în rezervă și retragere urma să fie actualizat permanent în raport cu cuantumul cadrelor militare și polițiștilor în activitate.
De asemenea, în comunicat se mai precizează că nu s-a susținut inițial amendamentul care propunea actualizarea gradului rezerviștilor prin modificarea Statutului cadrelor militare. Motivul a fost legat de faptul că acesta nu îndeplinea condițiile de principiu referitoare la legalitatea și constituționalitatea abordării respective a situației în cauză.
Protest de amploare anunțat de SNPPC în fața MApN
Astfel, având în vedere că modificarea legislativă în discuție încă este întârziată, s-a luat decizia de a se ieși în stradă. Protestul va fi organizat de Forumul SAOPSN în data de 9 mai 2024, începând cu ora 12:00. El va avea loc în apropierea sediului MApN (pe trotuarul din fața Catedralei Mântuirii Neamului, conform Protocolului semnat cu Primăria Capitalei).
Va urma apoi un marș către Camera Deputaților. SNPPC a menționat că protestul este în concordanță cu revendicarea legitimă a pensionarilor militari. Această revendicare este susținută și de un Comunicat oficial din data de 6 mai al Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din MAI (ANCMRR).
Sindicaliștii din penitenciare vor ieși și ei în stradă
În plus, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) a comunicat că va participa la protestul organizat de militarii în rezervă joi.
”Poliţiştii de penitenciare şi militarii rezervişti cer eliminarea discriminărilor şi inechităţilor în ceea ce priveşte pensiile militare de stat şi rezolvarea problemelor din armata română, situaţii nesecurizante care pun România pe radarul ţărilor vulnerabile la nivel internaţional. Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor consideră că muşamalizarea problemelor recurente din armată (lipsă personal, dotări precare, deprofesionalizare) şi incapacitatea creării unui mecanism de pensii care să ţină permanent legătura cu costurile unei vieţi decente fac din Ministerul Apărării Naţionale (MApN) principalul complice la slăbirea siguranţei şi apărării României în contextul geo-politic foarte fragil”, transmit sindicaliştii din penitenciare.
Ministrul Apărării Naționale acuzat că nu rezolvă problemelor reale ale militarilor
Președintele FSANP, Cosmin Dorobanțu, îl acuză pe ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvar. Acesta este caracterizat ca fiind iresponsabil și inconștient. În opinia sa, ministrul nu întreprinde niciun fel de demers pentru soluționarea problemelor reale ale militarilor activi și/sau rezerviști. Această situație alarmantă determină demisia anuală a mii de militari. Motivul e legat de faptul că armata nu mai este un domeniu atractiv.
În contextul menținerii tensiunilor la granițele României, sindicatele din penitenciare solicită intervenția directă a președintelui României, Klaus Iohannis. Ei cer și intervenția prim-ministrului, Marcel Ciolacu. Cei doi lideri ar trebui să contribuie la remedierea inechităților referitoare la pensiile militare de stat. Sindicaliștii argumentează că militarii rezerviști au devenit Cenușăreasa în povestea guvernării scrise de PSD și PNL.