SNTR si-a regasit stapanul

In contractul incheiat recent cu Ministerul Agriculturii si Alimentatiei (MAA), firma Interagro se obliga ca in termen de cinci ani sa efectueze investitii in valoare totala de 40 de milioane de dolari, din surse proprii sau atrase, sa mentina obiectul de activitate al societatii pe o perioada de zece ani si, in sase luni de la semnarea contractului, sa coopteze inca trei actionari in SNTR, in vederea indeplinirii normelor legale referitoare la numarul minim de actionari in societatile pe actiun

In contractul incheiat recent cu Ministerul Agriculturii si Alimentatiei (MAA), firma Interagro se obliga ca in termen de cinci ani sa efectueze investitii in valoare totala de 40 de milioane de dolari, din surse proprii sau atrase, sa mentina obiectul de activitate al societatii pe o perioada de zece ani si, in sase luni de la semnarea contractului, sa coopteze inca trei actionari in SNTR, in vederea indeplinirii normelor legale referitoare la numarul minim de actionari in societatile pe actiuni. Se obliga, de asemenea, ca o perioada de zece ani sa produca tigari ieftine, destinate persoanelor cu venituri mici.
O radiografie a situatiei financiare a societatii arata ca, in prezent, Tutunul Romanesc este falimentar. Conform evidentelor contabile, SNTR are datorii de peste 4.300 miliarde de lei, din care obligatii bugetare de peste 3.100 miliarde de lei. Pierderile inregistrate in ultimii doi ani se ridica la doua milioane de dolari. Noul proprietar este constient ce a preluat, insa este ferm convins ca, in urma unei restructurari financiare masive, SNTR poate deveni profitabila. Totodata, Ioan Niculae ameninta ca daca statul nu va accepta reesalonarea datoriilor, SNTR nu mai poate produce nici o tigara de la 1 ianuarie 2002. La incheierea contractului, MAA si-a asumat obligatia de a face toate diligentele pentru obtinerea reesalonarii datoriei de baza (1.076 miliarde de lei) si stergerea unor penalitati. SNTR a mai beneficiat de o astfel de facilitate, imediat dupa ce privatizarea a fost anulata. Dar pentru ca nu si-a putut onora platile, reesalonarea a fost pierduta. „Daca nu se va da o hotarare de guvern privind reesalonarea datoriilor pana la sfarsitul acestui an, la 1 ianuarie anul viitor SNTR se inchide”, declara raspicat presedintele Interagro.
Contractul a fost incheiat dupa lungi negocieri intre cele doua parti. Reamintim ca Interagro a castigat, anul trecut in mai, cursa pentru privatizarea SNTR, platind la acea vreme zece milioane de dolari, ca avans din pretul total de 40 milioane de dolari cu cat cumparase societatea. In octombrie 2000, privatizarea a fost anulata in instanta. Pentru ca MAA nu i-a restituit cele zece milioane de dolari, firma Interagro a obtinut, in aceasta vara in instanta, sechestrarea a 52% din actiunile detinute de minister la SNTR. Au urmat doua expertize de evaluare a valorii de circulatie a unei actiuni. Expertiza judiciara stabilea valoarea unei actiuni la 131.876 lei, iar cea de-a doua, intocmita de Pricewaterhouse Coopers, la 79. 905,79 lei/actiune. Intr-un final, cele doua parti au ajuns la o intelegere: incheierea unui contract de stingere a obligatiilor, Interagro acceptand sa preia un pachet de 53% din actiunile SNTR la o valoare de circulatie de 131.876 lei.