Podcastul de astăzi a fost dedicat culturii, astfel încât Alin Comșa a adus în atenția publicului povești mai puțin cunoscute despre viața marelui poet Mihai Eminescu.
Relația impresionantă dintre Eminescu și Creangă
În cadrul podcastului, Dan Andronic a adus în atenția publicului un subiect extrem de interesant, și anume relația de prietenie dintre Mihai Eminescu și Ion Creangă. Jurnalistul l-a îndemnat pe Alin Comșa să povestească în amănunt despre această relație, care a fost una cât se poate de surprinzătoare.
“În primul rând, ca o privire interesantă asupra lucrurilor: de exemplu, poeziile adresate Veronicăi Micle au fost scrise, unele dintre ele, în casa lui Creangă, la Iași.
“Amintiri din copilărie” sunt începute în București. Adică în momentul în care Creangă îl vizitează pe Eminescu și stăteau pe Strada Speranței, numărul 4, iar Eminescu îi spune: “Ar trebui să scrii ceea ce îmi povestești mie acum pentru ca este foarte frumos.” Dar mai mult decât atât, Creangă îi spune: “Păi am mai scris și niște povești.” Și Eminescu zice: “Vino la Junimea să le citești!” Și acum, întâmplare adevărată: vine Creangă, în sfârșit, la Junimea, toată lumea era îmbrăcată frumos acolo, el era îmbrăcat cum putea.
Și când vede pe toată lumea îmbrăcată frumos, la un moment dat când Eminescu îi saluta pe ceilalți, Creangă pleacă. Și Eminescu iese în curtea casei, și îi spune: “Întoarce-te. Vino cu mine să citești.” Creangă îi spune ca nu are ce să citească el acolo, el scrisese “Soacra cu trei nurori”.
Și Eminescu i-a spus ca asta trebuie să citească. Așadar, prima poveste citită la Junimea ieșeană a fost “Soacra cu trei nurori.” Care a devenit povestea copilăriei noastre”, a povestit cu mult patos Alin Comșa.
Povestea bojdeucii celor doi scriitori
Apoi, psihologul a continuat, adăugând: “Gândiți-vă la acest lucru. Domnul Creangă scrie Abecedarul, 1866, si vine statul român și îi dă banii. Și domnia sa zice: Câte ați tipărit? “ Și i se spune 4.000 de volume. Iar replica lui a fost: “4.000? Păi sunt mai mulți copii. Luați banii înapoi și mai tipăriți o ediție.”
S-au mai tipărit 8.000 de exemplare pe banii domniei sale. Apoi au fost mai multe ediții, și-a câștigat banii și a îmbunătățit bojdeuca în care ei doi au dormit.
În momentul în care am vizitat bojdeuca, am remarcat patul în care dormea Mihai Eminescu și patul lui Ion Creangă, iar pe jos era pământ. Acest lucru a fost revelatoriu pentru mine. Mi-am dat seama ca unul scria “Sara pe deal” și celălalt scria “Carte de învățătură pentru clasa I primară” și pe jos era pământ.”
Ediția integrală a podcastului poate fi urmărită AICI.