În decembrie 2019, China anunța alimentarea cu succes, în premieră, a reactorului pe bază de fuziune nucleară, supranumit „soarele artificial”. Dispozitivul urma să fie să fie operaținal în 2020.
Un record mondial pentru China
Apoi, anul trecut în decembrie, reactorul de fuziune nucleară, numit Tokamak HL-2M , a fost alimentat pentru prima dată. A fost un moment interesant, deoarece părea că fuziunea nucleară, care este mai curată și mult mai abundentă decât fisiunea nucleară, era la orizont.
Acum, reactorul nuclear a doborât un nou record mondial. „Soarele artificial”, numit și Tokamak Experimental Advanced Superconducting (EST), a atins temperatura plasmei la 216 milioane grade Fahrenheit (120 milioane grade Celsius) timp de 101 secunde și 288 milioane grade Fahrenheit (160 milioane grade Celsius), timp de 20 de secunde, susține presa chineză de stat.
Noi dezvăluiri despre soarele artificial
„Dezvoltarea energiei pe bază de fuziune nucleară nu este doar o modalitate de a rezolva nevoile strategice de energie ale Chinei, ci și de o mare importanță pentru dezvoltarea durabilă viitoare a energiei și a economiei Chinei”, potrivit Daily People.
Oamenii de știință chinezi au lucrat încă din 2006 la dezvoltarea versiunilor mai mici ale reactorului de fuziune nucleară.
„Descoperirea este un progres semnificativ, iar obiectivul final ar trebui să fie menținerea temperaturii la un nivel stabil, mai mult timp”, a declarat Li Miao, directorul departamentului de fizică al Universității de Știință și Tehnologie din Shenzhen.
Deși este un pas major, Lin Boqiang, directorul Centrului pentru Cercetarea Economiei Energiei de la Universitatea Xiamen, a declarat că „suntem încă la 30 de ani distanță până la a vedea un soare artificial funcțional. „Seamănă mai degrabă cu o viitoare tehnologie esențială pentru dezvoltarea ecologică a Chinei”, a adăugat Boqiang.
Oamenii de știință chinezi cred că, odată ce tehnologia este stăpânită, aceasta va modifica complet peisajul energetic. Fuziunea nucleară are puterea de a furniza energie curată aproape nelimitată la costuri remarcabil de mici. Iar soarele artificial nu este singura entitate care caută să valorifice această energie.
Firmă numită TAE Technologies este un dezvoltator de energie de fuziune care susține că reactoarele sale ar putea genera energie la scară comercială până la sfârșitul anilor 2020 – folosind o capacitate nouă de a produce plasmă stabilă, la temperaturi care depășesc 50 milioane grade Celsius.