„Nu credeam că Soarele va fi la fel de activ în acest ciclu, dar observațiile noastre sunt complet diferite”, a declarat Andrew Gerrard, președintele departamentului și directorul Centrului de Cercetare Solar-Terestru de la Institutul de Tehnologie din New Jersey.

Ciclurile solare au loc de obicei la fiecare 11 ani. În acest timp, Soarele oscilează, de la activitatea solară minimă, la cea maximă. Activitatea maximă atinge vârful la mijlocul ciclului când câmpurile magnetice ale Soarelui se rotesc, scrie Science Alert.

Ultimul ciclu solar a fost din 2008 până în 2019

Ultimul ciclu solar a fost din 2008 până în 2019. Acum ne aflăm la jumătatea ciclului solar actual și ne apropiem de activitatea magnetică maximă.

Activitatea magnetică solară sporită care a crescut în ultimii ani este atât de puternică încât sufocă energia din interiorul Soarelui, împiedicând-o să ajungă la suprafață. Acest lucru provoacă buzunare mai reci pe suprafața solară, care apar ca pete întunecate, cunoscute ca pete solare.

Oamenii de știință pot afla nivelul activității solare numărând petele solare. Și se pare că au atins niveluri record în ultimul an.

La începutul lunii august, NOAA a raportat că observațiile preliminare au descoperit 299 de pete solare care au apărut, toate, în 24 de ore. Dacă aceste observații se confirmă, este cel mai mare record zilnic de pete solare din ultimii 22 de ani.

Petele solare și ejecțiile de masă coronală

Urmărirea petelor solare este importantă, deoarece acestea sunt punctul zero al erupțiilor solare puternice de clasa X și al erupțiilor masive, numite ejecții de masă coronală.

Acestea pot reprezenta amenințări la adresa Pământului, provocând întreruperi radio și ale rețelei electrice, perturbând navigația GPS, declanșând chiar căderea sateliților din spațiu.

Erupțiile solare de clasa X și ejecțiile de masă coronară sunt impresionante pentru cei care le urmăresc. Dar când explodează, aruncă particule de mare energie în spațiu cu viteze care depășesc 1.000 mph.

Furtună geomagnetică
SURSA FOTO: NASA

Pericol de furtuni geomagnetice

Dacă Pământul se află în calea lor, există șansa ca acele particule să interacționeze cu câmpul magnetic al planetei noastre și cu atmosfera superioară, provocând furtuni geomagnetice.

Furtunile geomagnetice pot declanșa frumoase aurore boreale și aurore australe – aurora nordică și sudică.

Aceste minuni colorate au apărut mai la sud decât de obicei, în state precum Texas și Colorado, din cauza activității sporite a Soarelui.

Acele particule de mare energie sunt ca niște mici creaturi care pot provoca haos în emisiile radio de înaltă frecvență pe care se bazează armata, companiile aeriene și sistemele GPS, a declarat Gerrard.

Începând din luna ianuarie, furtunile geomagnetice au cauzat întreruperi radio pe patru continente: America de Nord și de Sud, Europa și Africa.

Soarele poate genera și fluxuri foarte rapide de protoni, denumite evenimente SEP (solar energetic particle) și pot apărea și fluctuații în dinamica vântului solar cunoscute drept evenimente CIR (corotating interaction regions).