Experții spun că Soarele se află acum în cea mai activă perioadă din ultimele două decenii, provocând posibile perturbări ale comunicațiilor radio și prin satelit.

Soarele este mult mai activ decât a fost în ultimii 20 de ani

Potrivit PBS.org, inversarea polilor solari nu este, așa cum ar putea suna, semnul apocalipsei. Ciclul solar are un impact minor asupra climei de pe Pământ, dar ceea ce se întâmplă înainte de inversare poate cauza probleme.

Inversarea polilor este o perioadă de activitate magnetică din ce în ce mai intensă pe suprafața Soarelui. Asta se întâmplă chiar acum.

„Într-adevăr, vedem că Soarele este mult mai activ decât a fost în ultimii 20 de ani”, spune Paul Charbonneau, fizician la Universitatea din Montreal.

În aceste perioade de vârf de activitate solară, există cel mai extravagant foc de artificii din sistemul solar.

„Când conținutul de energie magnetică al Soarelui este mult mai mare, atunci există tendința de a avea mai multe erupții solare, mai multe ejecții de masă coronală – lucruri mai distractive”, spune Charbonneau.

Dacă aceste furtuni solare ajung pe planeta noastră, pot perturba sateliții de comunicații din spațiu

Dar nu ejecțiile de masă coronară sunt cele care îngrijorează. Acestea sunt explozii care aruncă materie în sistemul solar – adică provoacă o „furtună solară”. Dacă aceste furtuni ajung pe planeta noastră, au capacitatea de a perturba sateliții de comunicații din spațiu.

Furtunile solare pot perturba sateliții de comunicații și GPS-ul în spațiu și, la sol, pot dezactiva părți ale rețelei electrice. La fel cum fluxurile electrice pot induce magnetism, magnetismul poate induce curent electric.

„Rețelele de energie sunt incredibil de eficiente în a fi un fel de antenă pentru acest tip de schimbare a câmpului magnetic”, spune expertul.

În ochii oamenilor de știință, acest timp activ în ciclul solar nu reprezintă un pericol, ci o oportunitate amplă.

furtună solară
Furtună solară / SURSA FOTO: NASA

O perioadă activă de activitate solară oferă cercetătorilor ocazia de a studia mai în detaliu Soarele, pentru a servi două obiective majore.

Primul este de a prezice cât mai exact când ar  putea o furtună solară să facă ravagii pe Pământ și pe navele spațiale.

Oamenii de știință vor ca progresele pe care meteorologii le-au făcut în prezicerea vremii pe Pământ și să-i ajute să anticipeze și vremea în spațiu. Acest lucru ar putea permite călătorii în spațiu mai sigure, pe măsură ce interesul pentru misiunile cu echipaj pe Lună și pe Marte iau avânt.

În al doilea rând, vor să înțeleagă mai bine interiorul misterios al Soarelui, care generează astfel de spectacole uluitoare.

Soarele este, practic, un enorm magnet nuclear

În centrul său, Soarele fuzionează atomii de hidrogen, formând heliu și eliberând o cantitate masivă de energie în acest proces.

Ceea ce se întâmplă în afara acestui nucleu este mai puțin clar, deoarece oamenii de știință nu pot studia direct interiorul său. În primul rând, există la 150 de milioane de kilometri distanță de noi, iar activitatea strălucitoare și violentă de la suprafață ascunde ”fiara” aflată înăuntru.

Într-un strat numit „zonă convectivă”, căldura generată de fuziunea din miez supraîncălzește gazul în plasmă (gazul atât de fierbinte încât are o sarcină electrică).

Acea plasmă, cred oamenii de știință, se mișcă în interiorul Soarelui la fel cum apa din oceanul nostru se mișcă în curenți mari de convecție, cu apă mai caldă și apă mai rece, sau cum atmosfera de pe Pământ produce fluxuri mari de jet.

Aici, pe Pământ, această mișcare a aerului și a apei influențează clima și vremea, în principal prin transportul și distribuirea căldurii de la Ecuator la poli.

„Credem că aceste fluxuri sunt responsabile pentru generarea de curenți electrici puternici”, spune Nour Rawafi, astrofizician la Johns Hopkins Applied Physics Laboratory.

„Și ori de câte ori creezi curenți, creezi câmpuri magnetice”, explică el.