Deși adererea țării noastre și a Bulgariei la acest spațiu ne va fi discutată la această întâlnire, deciziile care se vor lua referitor la Schengen ne vizează în mod direct.
Reuniunea șefilor de stat, la care participă și președintele Traian Băsescu,  are loc de două ori pe an și este întâlnirea la care se iau cele mai importante decizii economice şi politice la nivel comunitar.
Subiectul privind migrația, aflat pe agenda reuniunii, prevede reforma acordului Schengen. Unele din vechile state membre doresc o focalizare pe reforma acordului înainte ca alte noi state să adere la acesta, în vreme ce România și Bulgaria vor ca reforma și extinderea spațiului să se desfășoare simultan.
De asemenea, liderii europeni pregătesc introducerea unui mecanism de salvgardare (asemănător celui european) pentru spațiul Schengen, care ar putea fi activat atunci când un stat nu mai îndeplinește condițiile acordului.
Scopul acestuia ar fi de a opri temporar fluxurile de emigranți ilegali atunci când acestea sunt în creștere.
Franţa și-a exprimat opinia pentru o reformă a acordului Schengen, care să permită reintroducerea controalelor la frontierele interne pentru a evita pătrunderea fluxurilor masive de imigranţi în ţară.
Actuala situație din nordul Africii, care a determinat o creștere alarmantă a fluxului de emigranți către statele UE a generat dispute aprinse între liderii din vestul Europei.