Începând cu alegerile prezidențiale din 2004, o serie de candidați care nu au reușit să câștige aceste scrutinuri au avut ulterior parte de diverse ghinioane, fie din punct de vedere politic, juridic sau chiar medical.
Anul 2004 a marcat alegerile prezidențiale care au deschis calea pentru 20 de ani de administrație de „dreapta” în România.
În primul tur de scrutin, cel mai puternic lider politic al vremii, Adrian Năstase, președintele PSD, a obținut primul loc cu 40,97% din voturi, adică 4.278.864 de voturi. Pe locul al doilea s-a clasat Traian Băsescu, liderul PD și copreședintele alianței D.A. PNL-PD. El a avut un procent de 33,92%, reprezentând 3.548.235 de voturi.
Ce a pățit Adrian Năstase după momentul alegeri prezidențiale
În turul al doilea, lupta finală s-a dat între liderul PSD, Adrian Năstase, și liderul Alianței D.A., Traian Băsescu. Traian Băsescu a reușit să câștige alegerile prezidențiale cu un scor de 51,23%, în timp ce Adrian Năstase a pierdut scrutinul, obținând 48,77%.
Adrian Năstase, marele perdant al alegerilor prezidențiale din 2004, a început să întâmpine probleme serioase abia după aceste alegeri. La momentul respectiv, era președintele Partidului Social Democrat și prim-ministru. După alegerile parlamentare din 2004, a devenit deputat și președinte al Camerei Deputaților. A pierdut însă funcția de premier după ce Traian Băsescu și-a impus guvernul.
Dosarele penale pe numele fostului premier PSD
În aprilie 2005, la câteva luni după alegeri, Năstase a fost înlocuit de Mircea Geoană la conducerea PSD. Tot atunci, DNA a început să deschidă dosare penale pe numele său. Acest lucru l-a determinat să demisioneze din funcția de președinte al Camerei Deputaților în 2006. În 2012 a fost condamnat la 2 ani de închisoare în dosarul „Trofeul Calității”. A încercat să se sinucidă în momentul arestării, dar a fost încarcerat și eliberat în martie 2013.
Ulterior, pe 6 ianuarie 2014, Năstase a primit o a doua condamnare, de 4 ani, în dosarul „Zambaccian”. El a fost eliberat condiționat pe 23 iulie 2014 și s-a retras din viața politică.
Gheorghe Ciuhandu a primit o condamnare cu suspendare
Gheorghe Ciuhandu a fost primar al Timișoarei din partea PNȚCD și contracandidat în alegerile prezidențiale din 200. El a avut parte și el de dificultăți post-electorale. În 2019, Curtea de Apel Timișoara l-a condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare. Decizia a fost luată într-un dosar instrumentat de DNA. Acesta era legat de finanțarea ilegală a Clubului de Fotbal Politehnica Timișoara.
Mircea Geoană, pierzător al controversatelor alegeri din 2009
Alegerile prezidențiale din 2009 au fost marcate de controverse, mai ales în turul al doilea. Traian Băsescu a câștigat la limită cu 50,34% din voturi. Mircea Geoană, candidatul PSD, a obținut 49,66%, devenind astfel marele perdant.
Geoană, care era președintele PSD din 2005, a fost înlocuit de Victor Ponta în 2010. Ulterior, a fost suspendat și exclus din partid. În 2012, a revenit în PSD și a candidat din nou pentru un mandat de senator.
Sorin Oprescu: 10 ani și 8 luni cu executare
Un alt candidat la alegerile prezidențiale din 2009 care s-a confruntat cu probleme majore este Sorin Oprescu. Provenit din rândurile PSD, el a fost ales primar general al Capitalei ca independent în 2008. El a fost reales în 2012. Totuși, mandatul său s-a încheiat brusc în septembrie 2015. Atunci, a fost reținut de DNA într-un dosar de luare de mită. Ulterior, a fost arestat preventiv și suspendat din funcție.
După un proces îndelungat, la 13 mai 2022, Sorin Oprescu a fost condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare cu executare. În prezent, el se află în Atena, Grecia. Instanțele elene au respins cererea de extrădare formulată de autoritățile române.
Gigi Becali: Traseu politic și juridic plin de peripeții
Candidatul din 2009, Gigi Becali, a avut și el un traseu politic și juridic agitat. În 2012, a obținut un mandat de deputat pe listele PNL. În februarie 2013 a demisionat din partid. La 4 iunie 2013, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat la trei ani de închisoare cu executare în dosarul „Valiza”. Anterior, în februarie 2013, fusese condamnat cu suspendare într-un alt dosar. E vorba de cel legat de sechestrarea unor hoți care îi furaseră mașina.
În 2014, când au avut loc alte alegeri prezidențiale, cinci dintre candidați au avut ulterior probleme cu justiția. Victor Ponta, liderul PSD și marele perdant al alegerilor, a fost trimis în judecată de DNA într-un dosar în care a fost achitat în cele din urmă.
Călin Popescu Tăriceanu, Elena Udrea, Monica Macovei și Dan Diaconescu, care au ocupat următoarele locuri în primul tur, au fost și ei implicați în diverse anchete.
Klaus Iohannis a câștigat în mod surprinzător turul al doilea. El l-a învins pe Victor Ponta cu 54,43% din voturi. După pierderea alegerilor, Ponta a demisionat din funcția de premier și din conducerea PSD. Ulterior, a fondat Pro România.
Elena Udrea după gratii, Tăriceanu, achitat de două ori
A venit momentul 2014 când au avut loc alte alegeri prezidențiale. Acestea au marcat finalul carierei politice pentru Elena Udrea. Ea a candidat ca lider al PMP. După scrutin, DNA a deschis mai multe dosare penale împotriva ei și anturajului său. În prezent, Udrea este încarcerată în Penitenciarul Târgșor.Ea are de executat o condamnare de 6 ani în dosarul „Gala Bute”. Călin Popescu Tăriceanu, fost lider al PNL, a fost și el implicat în procese după 2014. Acesta a fost achitat definitiv în două dosare, unul în 2019 și altul în 2022. După alegerile parlamentare din 2020, Tăriceanu s-a retras din politică.
Monica Macovei are probleme juridice
Monica Macovei, fostă ministră a Justiției, a fost condamnată în 2024 la 6 luni de închisoare cu suspendare. Ea a primit pedeapsa pentru accidentarea unui motociclist. Sentința este în apel la Tribunalul Constanța.
Dan Diaconescu, candidat în 2014, a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de închisoare pentru șantaj. El a fost eliberat condiționat în 2016. Anul trecut, a fost arestat într-un nou dosar de sex cu minori și trimis în judecată, arată jurnalul.ro.
Candidatul PSD, trădat de propriul partid în 2019
Alegerile prezidențiale din 2019 au avut un prim tur dominat de Klaus Iohannis, cu 37,8%, urmat de Viorica Dăncilă (PSD) cu 22,26%. Au mai fost și Dan Barna (USR) cu 15,02% și Mircea Diaconu, independent, cu 8,85%. Alexandru Cumpănașu a obținut 1,53%.
În turul doi, Iohannis a câștigat cu 66,09%. După înfrângerea sa, Dăncilă a pierdut șefia PSD, fiind înlocuită de Marcel Ciolacu. Ea a părăsit politica.
Alexandru Cumpănașu a fost ulterior trimis în judecată de DNA pentru fals în declarații. El a fost achitat în 2024, deși sentința nu e definitivă.