83-9671-3.jpgSuntem la final de 2007, ştim care a fost traiectoria dolarului în acest an şi ne interesează ce va face acesta în 2008. Prin urmare, din multitudinea de scenarii, am ales două, cele cu probabilitate mai mare.

Însă, date fiind condiţiile extrem de incerte din pieţele financiare, a da acum un răspuns cert, de genul „dolarul va scădea în continuare“ sau „dolarul va creşte“, este, cel puţin pentru moment, o acţiune hazardată.
Există două mari scenarii pentru soarta dolarului în 2008, ambele depinzând aproape exclusiv de starea economiei SUA, atât din punctul de vedere al inflaţiei, cât şi din cel al creşterii economice, stare care va determina viitoarele decizii ale Federal Reserve.

Primul scenariu este că, pentru a evita intrarea în recesiune, ca urmare a crizei din pieţele de credit, Fed va fi forţată să reducă în mod agresiv dobânda la dolar (în prezent 4,25%), unii analişti estimând că la finele lui 2008 aceasta va ajunge la 3,25%. În acest caz, este posibil ca dolarul să atingă şi/sau să depăşească 1,5500 sau 1,6000 în raport cu euro. Piaţa va intui problemele cu care se confruntă Fed şi va impinge „în jos“ cotaţia dolarului, în prima parte a anului. Spre final de an, dacă Fed va reuşi să aducă economia pe linia de plutire, este posibilă o revenire a dolarului.

Al doilea scenariu este optimist: ritmul de creştere economică va scădea, dar nu atât de mult încât să împingă Statele Unite în recesiune, Federal Reserve va mai opera una sau cel mult două reduceri ale ratei dobânzii, astfel dolarul putând intra pe un trend ascendent. Va conta mult, în acest caz, politica dusă de BCE, prin prisma agresivităţii cu care aceasta va ridica dobânda la euro.

Rezumând, se anunţă vremuri interesante. Spun asta pentru că, dacă totul ar fi clar şi uşor de intuit, ar dispărea plăcerea de a tranzacţiona…

Sursa: www.wbs.ro