Soarta Guvernului Boc 5, în mâinile Parlamentului

Parlamentarii trebuie să decidă dacă Emil Boc şi Cabinetul său mai rămân la Palatul Victoria. Adoptarea moţiunii de cenzură ar însemna destituirea Guvernului, urmată de consultări la Palatul Cotroceni şi desemnarea de către preşedintele Traian Băsescu a altui premier. În octombrie anul trecut, partidele din opoziţie au reuşit să răstoarne Guvernul condus tot de Emil Boc. Atunci, alături de PSD şi PNL au fost şi parlamentarii UDMR, acum aceştia preferă să nu voteze.

Astfel, nici un parlamentar din Coaliţia de guvernare nu se va apropia miercuri de urnele de vot. Deşi prezenţi în sală, deputaţii şi senatorii PDL, UDMR şi UNPR nu au voie să meargă la urne.
Ideea de a nu vota, deşi parlamentarii vor trebui să fie prezenţi în sală, a fost a conducerii PDL, speriată de posibilitatea ca unii aleşi să facă iar greşeala de a vota împotriva propriului Guvern.
“Parlamentarii PDL se vor ridica şi vor spune «prezent» şi «nu votez», fără să se apropie de urne. Da¬că se apropie de urne, înseamnă că votează. Nici un membru PDL nu va vota. Dacă votează cineva, nu are treabă cu partidul. Asta este decizia par¬tidului şi trebuie să o respectăm toţi”, a spus Mircea Toader, liderul deputaţilor PDL.
 
Apoi, în cadrul întâlnirii Coaliţiei, PDL-iştii au reuţit să-şi convingă partenerii de guvernare să procedeze identic, să-şi lase parlamentarii în sală, cu condiţia ca nici unul să nu voteze.
Astfel, parlamentarii UDMR au decis să nu voteze moţiunea, ei urmând să fie prezenţi, dar să nu ăşi exercite dreptul la vot. Liderul Marko Bela a explicat decizia prin faptul că opoziţia nu oferă alternative viabile. “Este o problemă aici, pentru că nu se oferă soluţii, ci se oferă funcţii, discuţiile din Opoziţie sunt cine să fie ministru, prim-ministru”, a spus Bela.
Din solidaritate cu partenerii de guvernare, şi parlamentarii UNPR vor merge miercuri în Parlament, dar nu se vor apropia de urne.
“’Parlamentarii UNPR vor fi prezenţi în sală, dar nu vor participa la procesul de vot. Nu vom legitima, nici măcar cu un vot împotrivă, o moţiune fără fond, fără sens şi fără finalitate. Pentru noi, această moţiune este doar un balon de săpun şi o vom trata ca atare. UNPR susţine în continuare guvernul şi va demonstra acest lucru la fel de coerent şi consecvent ca şi până acum. UNPR consideră că în acest moment, singura variantă realistă de guvernare este asigurată de actuala majoritate, solidă şi transparentă, care şi-a asumat, cu mult curaj, lupta împotriva crizei economice”, a precizat Steriu.
Singurii care au decis să nu se prezinte la votul moţiunii sunt parlamentarii reprezentând minorităţile naţionale.
Opoziţia mai are nevoie de 23 de parlamentari pentru a trece moţiunea
Opoziţia are nevoie de 236 de voturi pentru a trece moţiunea de cenzură şi a da jos Guvernul Emil Boc. Din totalul de 471 de parlamentari, PSD+PC şi PNL au în total 213 parlamentari, ceea ce înseamnă că ar mai avea nevoie de 23 de voturi pentru a reuşi să treacă moţiunea de cenzură.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a arătat că Opoziţiei îi lipsesc, în prezent, patru voturi pentru ca moţiunea să fie adoptată. Pe de altă parte, liderul PNL, Crin Antonescu, s-a declarat sceptic cu privire la şansele moţiunii, susţinând că există o probabilitate de 55% ca aceasta să nu treacă de plenul Parlamentului.
Potrivit preşedintelui liberal, acest lucru se petrece şi din cauza faptului că nu există un acord al partidelor din opoziţie în ceea ce priveşte stabilirea unei alternative în eventualitatea că moţiunea de cenzură ar fi votată în Parlament. El a arătat că liberalii care vor absenta sau nu vor vota moţiunea vor fi excluşi din partid.
“Moţiunea României majoritare, moţiune popular” a fost prezentată pe 20 octombrie în plenul reunit al Parlamentului. Semnatarii moţiunii consideră că actualul Guvern trebuie să plece din cel puţin 10 motive, enumerând, printre altele, nerespectarea Programului de guvernare.
Potrivit articolului 113 din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, adică 236 de voturi.
PSD, PC şi PNL au împreună 213 parlamentari – grupul PSD+PC având 45 de senatori şi 95 de deputaţi, iar PNL 21 de senatori şi 52 de deputaţi.
Aceast în timp ce arcul guvernamental beneficiază, teoretic, de 248 de senatori şi deputaţi. Potrivit listelor cu grupurile parlamentare, PDL are 50 de senatori şi 124 de deputaţi, UDMR – 9 senatori şi 22 de deputaţi, minorităţile – 18 deputaţi, în timp ce grupul mixt de la Senat are 10 membri, iar grupul independenţilor la Cameră numără 15 deputaţi.
La Senat mai există doi senatori independenţi neafiliaţi, iar la Camera Deputaţilor – şapte deputaţi în aceeaşi situaţie, care ar putea opta pentru una dintre tabere.
În cazul în care această moţiune de cenzură, prima din această sesiune parlamentară, va fi adoptată, Guvernul va fi demis, iar şeful statului va convoca partidele pentru consultări în vederea desemnării unui nou premier care să formeze Executivul.
Dacă moţiunea de cenzură va fi respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea.
80.000 de sindicalişti, pe străzile Capitalei în ziua moţiunii
O problemă mai mare pentru Guvernul Boc pare a fi legată de protestele sindicatelor, care vor avea loc chiar în ziua votării moţiunii.
Confederaţiile sindicale au anunţat că miercuri vor scoate în stradă 80.000 de oameni, care vor protesta la Bucureşti împotriva măsurilor de austeritate luate de guvern.
Sindicaliştii vor pleca în jurul orei 9.00 înspre piaţa Victoriei. La ora 10.00 va începe mitingul. O oră mai târziu, sindicaliştii vor pleca în marş pe traseul Bulevardul Magheru – Piaţa Unirii – Piaţa Constituţiei, unde vor rămâne până aproximativ la ora 17.30, aşteptând rezultatul votului la moţiunea de cenzură.
 
Moţiunea de cenzură iniţiată de opoziţie, intitulată "Moţiunea României majoritare, moţiune populară" va fi dezbătută şi votată în 27 octombrie, cu începere de la ora 11.00.