Guvernul va icerca renegocierea memorandumului de finantare de pe pozitia elevului prins cu temele nefacute. Memorandumul de finantare semnat cu Guvernul Rominiei stabileste clar conditiile de acordare a banilor: „in cazul i care masurile propuse i Planul de restructurare pentru itreprinderile cauzatoare de pierderi nu sunt implementate i acest interval, Comisia va avea dreptul sa puna capat tuturor activitatilor aflate i derulare”.
in locul pozitiei habotnice: „Nu ati ideplinit conditiile memorandumului, pa si la revedere!”, Comisia Europeana a lasat o usa deschisa. Cu diplomatie, ambasadorul Fokion Fotiadis, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, exprima, la sfirsitul anului trecut, pozitia de asteptare a forului european: „Urmeaza sa discutam cu viitorul guvern situatia programului”.
Sabia lui Damocles deasupra Guvernului
Nu mai tirziu de 15 martie, Executivul va trebui sa prezinte un plan viabil de recuperare a itirzierilor.
„in sedinta Guvernului din 15 februarie, coordonatorul RICOP, ministrul finantelor Mihai Tanasescu, a prezentat un raport i care erau propuse masurile urgente care trebuia luate i vederea ideplinirii conditiilor. Respectivul memorandum a fost aprobat de primul-ministru, urmind sa fie prezentat Delegatiei Comisiei Europene i urmatoarele zile”, precizeaza Dana Ionel, director al Unitatii de Management a Programului (UMP) RICOP.
Pina la finalizarea discutiilor, soarta programului ramine incerta, lasind i aer asistenta pentru 49.000 de someri si suspendind posibilitatea angajarii a peste 22.000 de persoane.
„Planul de restructurare a itreprinderilor ramine cel convenit i 1999. in situatia unui acord favorabil cu Comisia Europeana, va fi vorba doar de o aminare a termenelor, astfel icit planul sa fie ideplinit pina la 31 decembrie a.c.”, adauga Dana Ionel.
RICOP a plutit i vid legislativ imediat dupa ce Traian Basescu, presedintele Comitetului de Coordonare a Programului (CCP), s-a mutat, cu arme si bagaje, la Primarie. Premierul de atunci, Mugur Isarescu, a tinut la mapa luni i sir actul de numire a noului coordonator. A urmat epoca Remes-Vladescu, i care acesta din urma a contribuit si el cu niste semnaturi oficiale, de data aceasta valide, pe contractele cu echipele de asistenta financiara externa. Documentele asteptau semnatura de luni bune, dar semnarea lor nu a isemnat repunerea programului pe roate. in loc sa treaca imediat la masuri concrete de relansare a programului, fostul secretar de stat i Ministerul Finantelor, Sebastian Vladescu, si-a scurtat mandatul plecind i concediu prelungit, chiar iainte de alegeri.
Lasati de capul lor, sefii itreprinderilor cuprinse i planul de restructurare RICOP s-au dovedit mai preocupati de propriile fotolii decit de restructurare. Doar 16 itreprinderi au fost privatizate (cum ar fi Aerostar Bacau, Stofe Bacau, Comtom Iasi, Electroprecizia Brasov). Or, aceeasi soarta ar fi trebuit s-o aiba majoritatea celor 69 de itreprinderi – mai putin industria de aparare (Romarm).
Cele 100 de milioane ar fi trebuit sa conduca la crearea a peste 22.000 de locuri de munca: 10.000 prin componenta pentru IMM-uri, 4.600 prin cea de lucrari publice, peste 8.000 prin cea de masuri active. Se mai urmarea asistenta sociala, prin ifiintarea a peste 50 de centre specializate.
Totalul de 214.489 de lucratori la cele 69 de societati ar fi trebuit redus cu 49.366, conform aceluiasi plan de restructurare. Componentele RICOP vizau un ansamblu de masuri interdependente, menite sa reintegreze social si profesional oamenii ramasi fara slujba. Pina i prezent, 30.748 de persoane au fost date afara si risca sa ramina fara suportul programului.
Taraganarea la nesfirsit a numirii coordonatorului RICOP a compromis acordarea primei transe din finantarea RICOP (aproximativ jumatate), care ar fi trebuit sa se faca ica de la sfirsitul anului trecut.
Marile itirzieri i ideplinirea Planului de restructurare pun sub semnul itrebarii itregul program, termenul de evaluare fiind atit de aproape: 31 martie a.c.
in locul proceselor de privatizare icheiate, ne prezentam la masa negocierilor cu comisia Europeana cu noi promisiuni. Aminata i fiecare an, restructurarea este o conditie clar impusa de organismele externe. Banca Mondiala stringe cu usa. Circa 34 de societati din RICOP se regasesc si i programul de dezvoltare institutionala a sectorului privat al Bancii Mondiale (PSAL-PIBL). Unele au programe de restructurare aprobate (Antibiotice, Moldosin, Electroputere Tractorul Brasov), altele beneficiaza de suportul PSAL-PIBL fara restructurare: ARO, Alprom, Siderurgica, Roman. Societatile sunt anuntate pentru maritis, dar nu ar fi prima oara cind se flutura liste. Cert este ca, doar cu listele, adio bani.
Situatia societatilor cuprinse in planul de restructurare RICOP
· privatizate: Aerostar, Stofe (Bacau), Comtom (Iasi), Fiberx, Petrotub (Neamt), Rulmenti (Vaslui), Intfor (Galati), Rova (Teleorman), Saro (Dimbovita), Electrocarbon (Olt), TPSUT Motru si Rovinari (Gorj), Umirom (Petrosani), Celohart, Electroprecizia (Brasov), MTS (Covasna)
· incluse i PSAL-PIBL, cu programe de restructurare aprobate: Antibiotice, Fortus, Nicolina, Terom (Iasi), Moldosin (Vaslui), Celhart Donaris (Braila), Cord, Rotec (Buzau), Electroturis (Teleorman), Elsid (Dimbovita), Argesana (Arges), Alro, Romvag (Olt), Electroputere, IUG (Dolj), Sidermet (Hunedoara), Fabrica de scule, Hidromecanica, Nitramonia, Tractorul (Brasov)
· incluse i PSAL-PIBL, fara masuri de restructurare: Carom Bacau, Aro Arges, COST Dimbovita, Alprom, Corapet (Olt) Biosin Dolj, Uzinele Sodice Vilcea, Siderurgica Hunedoara, Colorom, Roman, Rulmentul (Brasov), Subansamble auto (Covasna)
· cu program de restructurare aprobat: Chimcomplex, Rafo (Bacau), ICMRS Galati, Turnu Teleorman, MAT Dolj, CET Vilcea si Romarm din Moreni, Mija, Filiasi, Orastie, Babeni, Dragasani si Brasov (Tohan, Carfil, Metrom)
· cu programe de restructurare i curs de aprobare: Rulmenti Olt, IAR, Brafor (Brasov)
· Sidex – exclusa din PSAL. A fost lansat anuntul de privatizare
· UPET Tirgoviste – i lichidare judiciara