Brexit-ul îi bagă în sperieți pe sutele de mii de români care muncesc și învață în Marea Britanie. Deși ambele părți, atât Londra, cât și Bruxelles-ul, insistă că nu doresc o separare fără un acord, nimic nu este sigur în acest moment. Ambasadorul britanic la București a făcut clarificări de ultimă oră despre soarta românilor din Marea Britanie.
Românii care trăiesc în Marea Britanie şi britanicii care trăiesc în România sunt prioritari pentru ambele guverne, atât cel britanic, cât și cel de la București, a declarat vineri Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii în țara noastră, într-o emisiune televizată.
”Sunt bucuros să spun că cifrele pe care tocmai le-am văzut spun că 187 de mii dintre românii care trăiesc în Marea Britanie au aplicat deja pentru statutul de rezident. Este o proporţie foarte bună, cred că ei sunt cei mai mulţi prin comparaţie cu alte naţionalităţi care aplică la acest statut. Cam jumătate dintre cetăţenii UE au aplicat şi ei aplică pentru o schemă care le va garanta drepturile mai departe şi cred că încrederea pe care cei 187 de mii de români au arătat-o deja pentru acest sistem, ar trebui să-i facă şi pe ceilalţi să aplice”, a declarat Noble, pentru Digi24 TV.
Trimisul Londrei la București a făcut clarificări și la soarta studenților români în Marea Britanie, în contextul Brexit:
”În acest moment, studenţii români sunt trataţi precum cetăţeni UE şi de aceea li se aplică alte reguli. Dar, studenţii din alte ţări acum au dreptul doar la 3 luni pentru a-şi găsi un loc de muncă, după ce-şi termină studiile. Noua schemă, care intră în vigoare în 2021, care este pentru studenţii internaţionali, le va da 2 ani pentru a-şi căuta un loc de muncă, la finalul cărora, dacă au un job bazat pe competenţe vor putea aplica la o schemă bazată pe competenţe pentru a-şi extinde perioada de şedere. Dar românii se vor bucura de drepturi diferite, atât timp cât perioada de implementare a Brexit este funcţională, lucru care este bineînţeles stipulat în acordul negociat, de aceea noi credem că este foarte important ca ambele părţi să lucreze greu ca să ajungă la acest acord”, a spus ambasadorul.
Cât privește libera circulație, în și din Marea Britanie, Andrew Noble anunță că aici sunt doar veşti bune:
”În proiectul care este pregătit şi a fost mereu în plan se spune că putem călători cu o carte de identitate sau cu paşaportul, dacă folosim porţile E. Dar putem continua, cel puţin acum, să folosim cartea de identitate, nu va fi nevoie de o viză. Românii care nu sunt rezidenţi în Marea Britanie pot călători timp de 90 de zile, într-o perioadă de 180 de zile. Guvernul tocmai a adus două îmbunătăţiri sistemului. Dacă stai acolo timp de 3 luni şi îţi dai seama că ai nevoie să stai mai mult, atunci poţi să aplici să rămâi pentru o perioadă de până la 3 ani, cu o perioadă de ieşire temporară. Iar guvernul tocmai a anulat taxa care trebuia plătită pentru această a doua cerere şi este ştearsă şi obligaţia de a aştepta timp de 3 luni. În viitor vei putea să aplici oricând, după ce ajungi în Marea Britanie”, a conchis diplomatul.