Românii cu sobe vechi vor primi bani de la stat ca să le schimbe

Super veste pentru românii care au sobe vechi! Guvernul României va le oferi bani pentru a-și schimba sobele vechi cu unele noi. Executivul va acorda banii sub forma unor vouchere. Programul „Vouchere pentru sobe 2023” este în curs de pregătire.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, și-a propus să schimbe sobele tradiționale cu unele noi, a căror performanță energetică este ridicată. Potrivit lui, această schimbare ar însemna un mediu mai curat și o presiune mai mică pe fondul forestier.

Potrivit Ministerului Energiei, din totalul gospodăriilor locuite (7,5 milioane), majoritatea se încălzesc cu lemne de foc (circa 3,5 milioane). Din fericire, sobele noi consumă mai puțin lemn pentru a încălzi casa. Astfel, contribuie la conservarea resurselor naturale.

„Am discutat cu colegii de la Administraţia Fondului pentru Mediu şi ne pregătim să iniţiem un program pilot prin care să scoatem acele sobe din casele românilor cu eficienţă 20 sau 25%, acele sobe foarte vechi, şi să le înlocuim, acordând o finanţare uşoară, printr-un voucher, să le înlocuim cu sobe cu înaltă eficienţă energetică, adică peste 90% eficienţă.

Asta va însemna nu doar un mediu mai curat în acele comunităţi, dar va însemna şi o presiune mai mică pe fondul forestier, pentru că una e să arzi 10 milioane de metri cubi cu sobe cu o eficienţă de 20% şi alta e să arzi, să transformi în scrum mult mai puţin, având surse de încălzire de înaltă eficienţă”, a declarat, miercuri, Mircea Fechet într-o conferință de presă postată pe contul oficial de Facebook al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Pe de altă parte, ministrul Mediului a dat asigurări că lemnele de foc nu vor fi mai scumpe în această iarnă. Nivelul costurilor de producție sunt la fel ca anul trecut, a explicat Mircea Fechet.

A fost promulgată o lege pentru plafonarea prețului lemnelor de foc

În primăvară, președintele României a promulgat o lege pentru plafonarea prețului lemnelor de foc. Este vorba despre legea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 134/2022 privind unele măsuri în vederea protejării consumatorului final în ceea ce priveşte utilizarea materialelor lemnoase şi a produselor derivate din lemn, pentru încălzirea locuinţei în sezonul rece.

Actul normativ are ca obiect de reglementare stabilirea unor măsuri în vederea protejării consumatorului final în ceea ce priveşte utilizarea materialelor lemnoase şi a produselor derivate din lemn, pentru încălzirea locuinţei în sezonul rece.

Conform proiectului de lege, preţurile finale facturate sunt plafonate la maxim 400 lei/mc cu TVA. Au fost incluse și următoarele sortimente de materiale lemnoase, necesare pentru încălzire în sezonul rece:

  • lemn de foc;
  • resturi de lemn;
  • tocătură provenită din lemn;
  • rumeguş.

Preţurile finale facturate sunt plafonate la maxim 1.500 lei/tonă, cu TVA inclus, pentru brichetele din lemn. Totodată, preţurile finale facturate sunt de maxim 2.000 lei/tonă, cu TVA inclus, pentru peleţii din lemn.