În această după-amiază, Institutul National de Sănătate Publică a primit rezultatul primelor secvențieri efectuate la Institutul National de Cercetare Medico-Militară Cantacuzino București care confirmă prezența noii tulpini OMICRON la doi dintre pasagerii cursei din Africa de Sud care a aterizat la București în data de 30 noiembrie 2021.
Este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat în vârstă de 59 de ani din județul Vaslui.
Ambele persoane, izolate la domiciliu, sunt asimptomatice.
Se așteaptă rezultatul secventierii probei recoltate de la sportivul din Baia Mare. Precizam că persoana depistată pozitiv care a fost în cursa aeriană din Maroc este confirmată cu varianta Delta a SARS CoV-2.
Membrii coaliţiei de guvernare au avut discuţii în timpul şedinţei de Guvern de vineri pe tema celor mai bune soluţii care să fie adoptate în contextul revenirii românilor din străinătate de Sărbători, a declarat, vineri, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, întrebat dacă s-a luat în calcul introducerea unor noi restricţii.
„Nu au fost discuţii aprinse şi neînţelegeri, au fost doar discuţii. Au fost discuţii pentru a găsi cea mai bună formulă astfel încât… în prima parte s-a pus problema cetăţenilor care se întorc acasă de Sărbători şi soluţiile vor fi cele mai bune”, a afirmat ministrul Muncii, la finalul unui eveniment pe tema persoanelor cu dizabilităţi.
Ministerul Sănătăţii (MS) şi Institutul de Sănătate Publică (INSP) vor reanaliza dacă se impune prezentarea unui test negativ RT-PCR pentru toate persoanele care sosesc în ţară începând cu data de 5 decembrie 2021.
„Referitor la informaţiile venite ‘pe surse’ privind ‘disensiunile’ care ar fi avut loc în cadrul şedinţei de guvern de astăzi, precizăm că ele sunt departe de a fi adevărate iar în urma prezentării propunerii iniţiale avizate de către specialişti, detaliată anterior, la nivelul Guvernului, în urma discuţiilor care au avut loc, s-a stabilit reanalizarea acestui aspect de către Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică”, informează Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).
Potrivit sursei citate, pe 2 decembrie, având în vedere incertitudinile privind gradul de răspândire a noii variate Omicron la nivel mondial, precum şi posibilitatea de infectare a persoanelor trecute prin boală sau vaccinate cu schemă completă, INSP a trimis către DSU şi către MS o adresă prin care propune ca „intrarea pe teritoriul naţional să se facă doar prin prezentarea unui rezultat negativ la un test efectuat cu maxim 48 de ore înainte, indiferent de zona de risc epidemiologic din care sosesc călătorii”.
„Dată fiind această propunere venită din partea INSP, DSU a urmărit de o manieră prioritară ca acest aspect să fie discutat în cadrul şedinţei CNSU de astăzi, venind de asemenea cu un proiect de hotărâre, elaborat în baza propunerilor agreate atât de către Ministerul Sănătăţii, cât şi de către specialiştii din cadrul INSP”, arată sursa citată.
DSU reiterează că, potrivit competenţelor instituţionale, încă de la debutul pandemiei de COVID-19, a elaborat direcţii de acţiune, în baza propunerilor venite din partea specialiştilor