Șoc în România! S-a aflat ce a făcut Klaus Iohannis: „E ceva mult mai dramatic”

Sursă: INQUAM Photos, George Călin

Umilință totală pentru Klaus Iohannis. Președintele este din nou atacat iar lovitura supremă a venit chiar la sfârșitul anului. Proiectul de suflet al șefului statului a fost deființat total. A rămas o coajă goală - este concluzia trasă de unul dintre cei mai cunoscuți scriitori și filosofi români.

Umilință totală pentru Klaus Iohannis. Lovitură supremă dată șefului statului a venit chiar la sfârșit de an. Cel care a lansat un atac dur a fost un cunoscut intelectual român. Este vorba despre Gabriel Liiceanu care i-a spulberat lui Klaus Iohannis, proiectul său de suflet. Despre acesta, respectiv „România educată”, Liceeanu a spus nici mai mult nici mai puțin decât că este mai mult decât un eșec.

Scriitorul și filosoful Gabriel Liiceanu a apreciat că proiectul „România Educată”, lansat și promovat de președintele Klaus Iohannis, nu este un simplu eșec. El însumează – a spus Liiceanu – o serie de promisiuni frumoase, dar care au rămas pe hârtie.

Atacul a fost lansat într-o emisiune TV. Aici, Gabriel Liiceanu a susțiut că programul România educată  nu este un simplu eșec, la fel ca multe altele de după 1989, ci pare să fi fost, din start, o manipulare extrem de abilă, folosindu-se de ideea corectă că România se poate schimba doar prin buna educare a cetățenilor săi.

Gabriel Liiceanu a fost întrebat, duminică, în cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima TV, dacă Proiectul România Educată este un eşec.

A fost de departe o săgeată înfiptă la ţintă

“E ceva mult mai dramatic, de fapt, decât un eşec, pentru că, în clipa în care, dacă ideea a fost a lui, a candidatului la funcţie de atunci sau i-a fost sugerată, a fost de departe o săgeată înfiptă la ţintă. România nu îşi putea reveni din ceea ce trăia după 90 decât dacă populaţia îşi schimba încet, încet mentalul colectiv (…) şi totul pornind de aici, de la o România educată s-ar fi schimbat. Nu poţi să te apuci să faci căi ferate, şcoli, spitale cu oameni care nu ştiu să gândească şi nu au calificările cu pricina. Totul trebuie luat de acolo, de la bază, aşa cum a făcut Spiru Haret, care s-a gândit cum poate educa ţara pornind de jos, de la sate. Şi ăla a fost un moment formidabil”, a comentat Liiceanu.

În opinia sa, România Educată a produs “câteva cufere de hârtii”, dar nicio literă din proiect nu a trecut în realitate.

“Ce s-a întâmplat pe urmă, cum acest proiect a rămas o coajă goală, un maldăr de hârtii, rezultate din activitatea unei comisii care să se ocupe de…să pună pe picioare România Educată şi care a produs câteva cufere de hârtii din care nicio literă în aceşti şapte ani nu a trecut în realitate, niciuna, de niciun fel. Dacă preşedintele actual al României ar face interviuri, nu ar putea să răspundă, să spună un singur lucru, care s-a făcut în orizontul proiectului România Educată. (…) Ce este grav este că lucrurile astea, corupţia, diplomele furate, doctoratele furate la vârf, faptul că 60% din parlamentari, potrivit cărţii Nu tot ei, a lui Valeriu Nicolae, sunt impostori şi 75% sunt şantajabili, toate astea fac parte din contraselecţia valorilor care ar fi dus la o Românie cultivată, culturală”, a explicat Gabriel Liiceanu.

Care este cel mai grav lucru

În opinia sa, cel mai grav lucru este că acest proiect care nu a fost pus pe picioare niciodată ne ia perspectiva istorică.

“Nu poţi să accepţi că tot ceea ce scoate pe gură un politician totul de la A la Z e minciună, că totul e propagandă vidă. Nu înţeleg cum ales aceast slogan că nu avea nimic comun cu facerea lui. Care este gravitatea lucrului? Că acest proiect care ar fi însemnat o renaştere a României în spaţiul civilizaţiei occidentale, nu că a eşuat, nu a fost pus pe picioare niciodată, ne ia perspectiva istorică. Ăsta e lucrul cel mai grav. Pentru că oamenii care gândesc ce se întâmplă şi văd la lucru cinismul de a spune un lucru şi de a face cu totul altceva, îşi dau seama că nu mai ştiu ce să vadă pentru România înainte. Nu ai perspectivă, noi nu mai avem în momentul de faţă perspectivă istorică. Nimeni nu mai are, nimeni nu poate să ştie cum vom ieşi din depresia de corupţie generalizată, de stat mafiotizat în care ne aflăm”, a mai explicat Gabriel Liiceanu.