Ucraina a pierdut peste 11 milioane de locuitori de la ultimul recensământ, efectuat în anul 2001, cauzele principale fiind emigraţia, anexarea Crimeei şi războiul din estul separatist pro-rus, conform datelor publicate joi de guvernul de la Kiev, relatează AFP.
Potrivit unui studiu realizat de guvern, în prezent circa 37,3 milioane de persoane trăiesc efectiv în Ucraina, raportul între sexe fiind de aproximativ 20 de milioane de femei la circa 17 milioane de bărbaţi.
Cifra de 37,3 milioane cuprinde numai populaţia care se află fizic în Ucraina, aşadar fără locuitorii care s-au stabilit permanent în străinătate şi cei din ”teritoriile ocupate”, respectiv Crimeea anexată de Rusia şi provinciile aflate sub controlul separatiştilor, precizează ministrul ucrainean fără portofoliu, Dmitro Dubilet.
Ultimul recensământ oficial, efectuat în 2001, a stabilit populaţia Ucrainei la circa 48,5 milioane de persoane.
Potrivit directorului Centrului de strategie economică de la Kiev, Glib Vişlinski, de la acel recensământ circa 6,3 milioane de ucraineni au părăsit ţara, cifră ce se regăseşte într-un studiu al acestui centru, care, printre cauzele scăderii demografice, include şi diminuarea natalităţii. Principalele ţări de destinaţie ale ucrainenilor care emigrează sunt Polonia şi Rusia, se arată în cercetarea efectuată de acest centru.
Rusia a anexat în martie 2014 peninsula Crimeea, care număra atunci circa două milioane de locuitori. Un conflict armat a izbucnit câteva săptămâni mai târziu între separatiştii pro-ruşi şi armata ucraineană în provinciile Doneţk şi Lugansk, a căror populaţie cumulată număra la acea vreme aproape şase milioane de locuitori. O parte a acestor teritorii se află în continuare sub controlul separatiştilor, iar numeroşi locuitori au fugit din calea conflictului armat, circa 1,5 milioane stabilindu-se în alte regiuni ale ţării, alţii în străinătate.