Banca Centrală Europeană – BCE a anunțat miercuri, pe fondul performanței slabe a economiei europene, reluarea măsurilor de relaxare cantitativă, în încercarea de a aduce un stimul financiar condițiile economice din uniunea monetară.
Mai precis, BCE a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul zero, a redus dobânda la depozite și a anunțat noi achiziții lunare de obligațiuni, în valoare de 20 de miliarde euro. Iar toate aceste măsuri sunt așteptate să conducă la o depreciere a monedei unice europene.
Pentru o previziune de specialitate asupra a ceea ce urmează să se întâmple cu moneda europeană, Capital a luat legătura cu analistul financiar Aurelian Dochia.
”Continuarea măsurilor de relaxare cantitativă, respectiv reducerea dobânzilor și, eventual, reluarea cumpărărilor de active financiare, ar trebui să aibă ca efect o reducere a cursului monedei euro față de celelalte monede, inclusiv față de leu.
Vorbim însă de un efect pe termen scurt, pentru că, pe termen mai îndelungat, intervin în mod evident alți factori, care țin de cum performează economia românească.
Probabil că euro va înregistra o ușoară depereciere și față de dolar”, a declarat Aurelian Dochia, în exclusivitate pentru Capital.
O măsură așteptată
”Măsura nu este însă una surprinzătoare, s-a discutat de mai multă vreme despre ea și era destul de larg așteptată de către toți cei care sunt activi pe piețele financiare, așa că o parte din acest efect de depreciere a euro probabil că s-a întîmplat deja, chiar cu câteva săptămâni îniante de ziua de astăzi. Este deci puțin probabil să vedem niște schimbări dramatice în zilele și în săptămânile următoare.
Trebuie să ținem seama însă și de modul în care vor acționa alte țări și alte monede. Știm bine că președintele SUA, Donald Trump, este foarte sensibil la chestiunile de comerț exterior și la balanța comerțului exterior a Statelor Unite, mai precis la deficitul acestei balanțe, care depinde, bineînțeles, și de cursul dintre dolar și alte monede. Așa că, de multă vreme, președintele Trump admonestează Rezerva Federală, cerându-i să ia măsuri pentru deprecierea cursului dolarului.
Stabilizarea monedei euro la un anumit curs depinde deci de toate aceste chestiuni. În mod normal, euro ar trebui să se deprecieze față de alte monede, dar în realitate sunt multe reacții care se pot întâmpla și care pot să ducă la un alt deznodământ.Dar, pe termen scurt, chiar și leul ar trebui să câștige puțin în fața euro”, a adăugat analistul financiar.
Perspective îmbunătățite pentru creditele în euro
”În lunile următoare, însă, totul va depinde în primul rând de ce se întâmplă la noi: avem o perioadă electorală, avem niște deficite în creștere, atât bugetar, cât și al balanței externe, iar toate acestea vor pune o mare presiune pe moneda națională.
Cei care au credite în euro, fără îndoială că vor beneficia de condițiile pe care le-au obținut atunci când au încheiat aceste credite.În schimb, cei care vor lua credite noi în euro, ar putea să le contracteze cu o dobândă ceva mai scăzută.
Se îmbunătățește deci perspectiva pentru cei care vor să ia credite în euro. Știm bine însă că măsurile luate de BNR și de băncile comerciale au făcut ca accesul pentru cei care vor să ia credite în monede străine să fie mai dificil”, a completat Aurelian Dochia.
Scepticismul specialiștilor
Economia europeană nu a reușit să fie prea convingătoare în ceea ce privește relansarea și tocmai din acest motiv BCE și-a justificat adoptarea măsurilor anunțate azi, în ideea că va putea să stimuleze cumva economia zonei euro.
Tot mai mulți economiști se îndoiesc însă tot mai mult că astfel de măsuri mai au vreun efect. Impactul este din ce în ce mai slab și am văzut că politica asta, care a fost continuată de-a lungul mai multor ani, nu prea mai produce efecte.