Bursa românească a ieşit din dezmorţire, preţ de două-trei şedinţe, zguduită de unda de şoc transmisă din Asia către New York. Televiziunile au relatat despre şedinţa bursieră pentru prima dată după ani buni, în timp ce numărul utilizatorilor care au accesat portalul operatorului de piaţă a fost de cinci ori mai mare, suficient cât să determine o sincopă a acestuia preţ de câteva ore. Site-ul bvb.ro a sucombat în cea mai agitată parte a acestui interval de tranzacţionare, când indicii coborau cu 10% sub referinţa anterioară, într-o şedinţă pe care Marcel Murgoci, director de operaţiuni la SSIF Estinvest, a caracterizat-o ca fiind „perfectă pentru speculaţii“.
Volumele au fost şi ele mari, chiar de trei ori peste media ultimei perioade, respectiv 118,08 milioane lei în şedinţa de luni, 24 august a.c. Sunt tocmai rulajele sporite cele care îi pun pe gânduri pe participanţii la piaţă că mişcarea de scădere are oarecare credibilitate. „Eu încă nu cumpăr“, ne-a spus Marian Racoviţă, investitor cu experinţă la BVB.
„Prudenţă“ recomandă şi Alin Brendea, director general adjunct la Prime Transaction, completând însă că pe termen mediu şi lung premisele de apreciere a acţiunilor se menţin intacte. Intact este trendul ascendent conturat începând cu anul 2013, spune Cosmin Chiş, broker la IFB Finwest, cel care ne-a oferit un grafic săptămânal al indicelui BET, al titlurilor lichide, care să ne contureze şi perspectiva tehnică. „Nu sunt semne de slăbiciune, cel puţin pentru acest moment“, adaugă Cosmin Chiș.
Mai multe active de risc au fost lovite în impulsul de vânzări, notabilă fiind coborârea cotaţiilor internaţionale ale ţiţeiului către cele mai scăzute niveluri din anul 2009. Atunci şi indicii principali de la BVB au avut scăderi de peste 6%. Dan Popovici, director general al OTP Asset Management România SAI, ne explică şi contextul: ştirilor negative din China li s-au adăugat elemente care afectează percepţia asupra riscului: criza guvernamentală din Grecia unde premierul Alexis Tsipras şi-a dat demisia, conflictul din Ucraina, evoluţia preţului petrolului şi aşteptările pentru ridicarea ratelor de dobândă pe dolar. „Toate aceste elemente au implicaţii negative pe termen scurt asupra pieţelor financiare“, spune Popovici amintind că pentru BVB se adaugă factorul zgomotului politic legat de noul Cod fiscal şi neliniştile faţă de politica viitoare a Băncii Naţionale.
Străinii poate ar vinde, dar n-au ce
Bursa românească este sincronizată, în primul rând, cu ce se întâmplă în exterior, spune Liviu Moldovan, observator de aproape 20 de ani a BVB şi a pieţelor financiare internaţionale. „Noi o să copiem direcţia de afară, dar cu o cu totul altă amplitudine“, ne-a declarat el. Argumentul pentru mişcări mai atenuate? Expunerea destul de mică a investitorilor nerezidenţi pe piaţa locală. Astfel, este şi un avantaj şi un dezavantaj că suntem încă piaţă periferică. Nu suntem primii la care investitorii se uită atunci când vor să vândă, după cum şi la revenire, vom fi tot în plan secund când vor fi căutate oportunităţile de cumpărare. În plus, la BVB nici nu au ce „descărca“. „De la noi cine să iasă? Cei câţiva care sunt pe la FP, sunt lipiţi aici“, ne-a zis Moldovan amintind de lipsa de lichiditate.
„Nu se va opri aici!“
„Fiind într-o economie globală, nu putem face abstracţie de evoluţiile extreme de pe pieţele externe din ultimele zile“, afirmă Brendea care consideră ajustarea recentă ca fiind doar o revenire la preţuri normale după avansul susţinut al Burselor mature. „Nu cred că putem vorbi de o nouă criză economică sau financiară în acest moment. Trendul primar economic este intact şi cred că economia globală va continua sa crească.“ Asta nu înseamnă că, într-un peisaj bursier aproape întotdeauna caracterizat prin lipsă de claritate, nu există o frică a investitorilor că „economia globală va îngheţa“, mai spune Brendea.
Bloggerul bursier Traian Stan este printre cei care au o viziune negativă faţă de parcursul următor al activităţii economice. Spre exemplu, avansul de 0,7% preconizat pentru trimestrul acesta în SUA este dezamăgitor. Aceasta, dar şi aşteptata ridicare a ratelor de dobândă în America pune presiune în piaţă pentru continuarea tendinţei de scădere de la sfârşit de august. „Nu se va opri aici!“, avertizează Stan.
Este ceea ce crede şi investitorul individual Marian Racoviţă. Volumele de tranzacţionare sunt cele care îi spun că declinul încă nu s-a terminat. El a ales exemplul acţiunilor Romgaz SA Mediaş (SNG) care au scăzut luni, 24 august, pe un rulaj de 681.632 de acţiuni, în timp ce cea mai mare parte a transferurilor însumând 511.828 titluri din ziua următoare s-a realizat în apropierea minimului. Revenirea s-a produs abia pe 10% din valoarea tranzacţionată în puseul de vânzare. „Au fost volume mari, atunci, pe scădere“, ne-a mai zis investitorul adăugând că deocamdată nu cumpără.
Ajută rezultatele financiare parcursul cotaţiilor?
Divizia de administrare a activelor financiare a OTP întrevede o volatilitate ridicată şi chiar mişcări violente pe termen mediu, însă pe mai departe reprezentanţii acesteia se declară „optimişti în ceea ce priveşte evoluţia principalelor acţiuni listate la BVB.“ „Cred că un investitor cu un orizont de timp lung şi cu o analiză atentă a datelor fundamentale poate obţine în continuare randamente superioare altor produse de economisire clasice“, a declarat directorul Dan Popovici pentru revista Capital.
El spune că rezultatele financiare semestriale pot fi considerate, în general, bune. Un tablou al raportărilor companiilor listate cu cea mai mare vizibilitate la cota Bursei de Valori Bucureşti trimis la solicitarea noastră de Prime Transaction ne indică o variaţie procentuală în scădere a profitului net pentru zece din cei cincisprezece emitenţi luaţi în calcul. Cea mai mare parte a rezultatelor au venit în aşteptări, casa de brokeraj calificând peste aşteptări raportarea semestrială a Electrica SA (EL) şi cea a OMV Petrom (SNP), în timp ce sub estimările pieţei au venit câştigurile Romgaz (SNG) şi Nuclearelectrica SA (SNN). „Economia românească este într-o formă relativ bună şi chiar foarte bună comparativ cu media celorlalte state europene“, ne-a spus Alin Brendea care mai apreciază că noul Cod fiscal ar urma să aducă încă noi lucruri bune pentru mediul de afaceri local.
Acţiunile FP, cu 15% sub valorilede acum un an
Schimbările bruşte de direcţie recente de la BVB au fost mai degrabă rezultatul unei tranzacţionări emoţionale decât plecând de la o analiză fundamentală adecvată, spune Popovici. Şocul s-a transferat abrupt la BVB, dacă ne uităm la şedinţa din 24 august a.c. Spre exemplu, cele mai lichide titluri, cele ale Fondului Proprietatea (FP), au suferit un picaj de 6,69%, însă intraday consemnau chiar şi un declin de peste 10%. Inclusiv după revenire, titlurile Fondului consemnează o variaţie procentuală negativă de 15%, la o bază de raportare anuală. „Pentru mine arată ca o capitulare a investitorilor“, ne-a spus chiar în momentul scăderilor Liviu Moldovan, realizator timp de aproximativ şase ani a unor emisiuni TV pe teme financiare, făcând astfel trimitere la o etapă care caracterizează finalul unor tendinţe de scădere. Brendea nu este edificat: „Această toamnă are şi argumente pro, dar şi contra pentru evoluţii bursiere pozitive.“
Ce spune graficul
Din punct de vedere tehnic, tendinţa de creştere, cu maxime şi minime din ce în ce mai ridicate, inaugurată la cumpăna anilor 2012-2013, rămâne în picioare, conform unui grafic săptămânal al indicelui BET, trimis la solicitarea Capital, de IFB Finwest. „E o corecţie absolut normală, pe baza panicii din pieţele externe“, ne-a explicat Cosmin Chiş, broker la Oradea al societăţii de intermediere. Ricoşeul a survenit din zona de 6.640 de puncte unde era precedentul minim, dar şi linia de trend ascendent. Până la noi lămuriri asupra direcţiei, este desenat un coridor de variaţie destul de larg – de 9% – între nivelul de 6.800 de puncte şi cel de 7.600 puncte care este maximul precedent şi unde apare o mini-formaţiune de „double top“.
Avertismentul mai important, însă, pe un termen mai extins este dat de formaţiunea de „rising wedge“, având conotaţii negative pentru preţ, cu maxime din ce în ce mai puţin temerare şi minime bifate tot mai abrupt. Un astfel de „pattern“, nu marchează o întoarcere rapidă şi este nevoie de multe condiţii pentru ca el să iasă de pe traiectorie. Mediile mobile alese în proporţii Fibonacci de 34 şi 55 de săptămâni rămân ţintite în sus, chiar dacă preţul le-a depăşit. „Deocamdată trendul e intact“, mai spune Chiş. El ne-a desenat şi izolatorul MACD care, în configuraţia clasică (12,26,9) dă semne de oboseală şi pare a vrea să se îndrepte către teritoriul negativ. Reperul de risc? Minimul relativ de la începutul acestui an din zona de 6.100 de puncte. El poate marca întoarcerea de trend, dar poate fi interpretat de piaţă şi ca o zonă unde preţurile devin atractive. Pentru ca indicele să coboare până acolo s-ar presupune ca unele dintre acţiuni să fie cu 20% sub nivelurile actuale, ceea ce le-ar face atractive. „Ar fi o oportunitate mai degrabă de cumpărare decât de sperietură“, a conchis Chiş.