Ce am face dacă peste noapte un euro ar ajunge în România… 13 lei? Şoc şi groază evident. Cam asta se întâmplă acum în Rusia.
În luna martie, cursul oficial al unui dolar era de 35 ruble. Astăzi, băncile comerciale ruseşti afişează un curs de 100 de ruble pentru un dolar.
Unii vor să scape de cash, cumpărând lucruri care pot fi valorificate mai târziu, alţii dau năvală la bănci să-şi scoată banii din conturi.
Casele de schimb valutar nu mai au valută de câteva zile. În Ulyanovsk, Krasnodar şi Mahacikala, locuitorii au luat cu asalt ATM-urile şi încearcă să retragă banii de pe carduri. În Urali este o agitaţie că de Black Friday, oamenii se bulucesc în magazinele de electronice şi electrocasnice.
Pentru locuitorii din Extremul Orient, moneda chineză rămâne cea mai importanta. Dar şi aceasta este în creștere. În Blagoveshchensk, in ultimele zile, yuanul a crescut la 11-13 de ruble. "Ieri a fost 11,5, iar astăzi este 13 ruble un yuan" – spune o comerciantă, Svetlana. Ea cumpără bunuri în China și le revinde în Rusia.
Peste tot există probleme cu schimbul valutar, scrie Gazeta.ru, conform paginaderusia.ro.
Rubla este acum condusă de către populația rusă, potrivit unei note privind strategia de piață de urgenţă a Société Générale, transmite portalul de ştiri Business Insider.
"Stresul referitor la cotaţia rublei pare să fi suferit mutaţii într-un mod major și reprezintă acum în esență o problemă internă de retail. În esență, populația sau cea mai mare parte a ei, după ce a asistat recent la prăbuşirea rublei, nu se mai simte confortabil să mai dețină monedă naţională și a decis să facă trecerea la dolari, un fenomen care se observă pe piețele globale emergente în mod regulat în cazul în care moneda locală intră sub presiune severă", se arată în analiza citată.