Armata Ucrainei a anunțat miercuri, 22 iunie 2022, că forțele sale au provocat distrugeri majore pe Insula Șerpilor, situată în Marea Neagră, la doar 45 de km distanță de țărmul României.
Au avut loc distrugeri majore pe Insula Șerpilor, după ce armata ucraineană a lansat marți un atac asupra teritoriului respectiv, ocupat complet de forțele ruse de la începutul războiului.
Maxar Technologies, companie americană de tehnologie spațială, a difuzat imaginile surprinse din satelit. În imaginile respective putem observa un turn distrus în partea sudică a Insulei Șerpilor şi zone arse în zona nordică.
Ucraina încearcă să recucerească Insula Șerpilor
Armata Ucrainei a anunțat marți că a lansat atacuri aeriene asupra Insulei Şerpilor, provocând „pierderi semnificative” forţelor invadatoare.
Într-o postare de pe rețelele sociale, comandamentul operaţional sudic al armatei ucrainene a spus că soldații săi au lansat „atacuri direcţionate prin folosirea diferitelor forţe” pe Insula Șerpilor.
„Operaţiunea militară continuă şi necesită tăcere informaţională până la încheierea ei”, a explicat acesta. Pe cealaltă parte, Rusia a anunțat marți că a respins o încercare a forţelor ucrainene de a recuceri Insula Șerpilor.
Deși luptele continuă pe Insula Șerpilor, situată la doar 45 de km distanță de țărmul României, ministrul Apărării Naționale a precizat că românii care doresc să plece la mare în această vară o pot face liniștiți.
Vasile Dîncu spune că nu există niciun pericol pe litoralul românesc.
Românii pot merge liniștiți la mare, în ciuda războiului din Ucraina
„Există o îngrijorare pentru noi pentru că se află un conflict la o distanță de 50 de kilometri de granițele României, pentru că Insula Șerpilor este ocupată de dispozitive de la care, din când în când, simțim și un bruiaj care ajunge pe teritoriul nostru, dar, dincolo de aceste tipuri de amenințări, nu există o amenințare directă în legătură cu populația din acele zone.
Am fost întrebat, astăzi, la un post de televiziune, despre faptul că oamenii merg în concediu pe litoralul Mării Negre și dacă există vreun pericol din acest punct de vedere.
Putem să spunem că nu există un pericol, iar oamenii pot să meargă liniștiți”, a spus marți ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu.