Economia germană se va contracta anul acesta cu 6,6%, arată estimările revizuite ale Institutului de cercetare economică Ifo, care previzionează o evoluţie mult mai bună în 2021, cu un avans de 10,2%, transmite DPA, conform Agerpres.
Alte prognoze privind declinul celei mai mari economii europene în 2020 sunt mult mai sumbre, ajungând până la o contractare de peste 10%, în timp ce Guvernul german se aşteaptă la un recul de 6,3%.
Cum arată cel mai bun scenariu
Chiar şi aşa, ar fi cea mai severă recesiune din Germania, de la Al Doilea Război Mondial, pe fondul scăderii activităţii economice, în urma măsurilor adoptate pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19).
„După un declin de 12,4% în trimestrul doi din 2020, economia se va redresa până la mijlocul anului viitor. Numai atunci se va ajunge la un nivel al producţiei de bunuri şi servicii similar cu cel dinaintea crizei”, a precizat Timo Wollmershaeuser, director în cadrul Ifo.
El a atras atenţia că estimarea depinde semnificativ de rapiditatea cu care afacerile revin la normal.
Conform celui mai bun scenariu al Ifo, în care companiile revin la normal după cinci luni, PIB-ul se va contracta cu doar 3,9% anul acesta, urmând să crească cu 7,4% anul viitor. În cel mai rău caz, normalizarea va dura 16 luni, iar economia va înregistra un declin de 9,3% în 2020, înainte de un avans de 9,5% în 2020, ceea ce însemană că redresarea Germaniei se va prelungi până în 2022, avertizează Institutului de cercetare economică.
Analiștii se așteaptă la un declin și mai mare în trimestrul doi
Economia Germaniei a intrat în recesiune în primul trimestru din 2020, când s-a contractat cu 2,2%, pe fondul impactului pandemiei, după un recul de 0,1% în ultimele trei luni din 2019, arată datele preliminare publicate recent de Oficiul Federal de Statistică (Destatis).
Analiştii se aşteaptă la un declin şi mai accentuat în trimestrul doi din 2020, din cauza măsurilor de izolare adoptate pentru a stopa răspândirea epidemiei.
„Redresarea activităţii economice şi revenirea optimismului sunt salutate cu căldură, dar cu siguranţă nu sunt motive de reducere a vigilenţei”, a apreciat economistul ING Carsten Brzeski. Acesta a adăugat: „Chiar şi într-un scenariu mai favorabil, cu atenuarea mai multor restricţii şi fără un al doilea val de epidemie, este puţin probabil ca economia germană să revină la nivelul de dinaintea crizei înainte de 2022”.
Ce sectoare au fost afectate cel mai grav de pandemie
Sectoarele economiei germane vor fi afectate în mod diferit de criza provocată de pandemie. În timp ce unele sectoare ar urma să își revină mult mai rapid, altele vor face acest lucru într-un timp mai îndelungat, de peste un an de zile. Spre exemplu, reprezentanții industriei aeronautice se așteaptă la o revenire la normal în aproximativ 16 luni. De asemenea, turismul, industria hotelieră și cea constructoare de mașini ar urma să își revină și ele mai târziu decât alte sectoare.
Sectorul construcțiilor, până recent aparent ferit de această criză, va fi și el afectat, potrivit asociațiilor din domeniu. Astfel, construcțiile vor înregistra, per ansamblu, o scădere cu 3% anul acesta.
Estimarea Ifo vine la scurt timp după declarațiile cancelarului Angela Merkel ce avertiza că pandemia abia a început. Aceasta a făcut apel la germani să continue să respecte regulile impuse de autorități pentru limitarea răspândirii virusului.