Președintele rus Vladimir Putin i-a adus joi un omagiu țarului Petru cel Mare la 350 de ani de la nașterea sa, făcând o paralelă între ceea ce el a descris ca fiind două misiuni istorice gemene de recucerire a teritoriilor rusești.
Declarația lui Putin a încins spiritele
„Petru cel Mare a purtat Marele Război al Nordului timp de 21 de ani. S-ar părea că a fost în război cu Suedia, a luat ceva de la ei. El nu a luat nimic de la ei, a returnat (ceea ce era al Rusiei)”, a declarat Putin după ce a vizitat o expoziție dedicată țarului, potrivit Reuters.
În comentariile televizate în ziua 106 a războiului său din Ucraina, el a comparat campania lui Petru cu sarcina cu care se confruntă Rusia în prezent.
„Se pare că și nouă ne-a revenit sarcina de a returna (ceea ce este al Rusiei) și de a întări (țara). Și dacă pornim de la faptul că aceste valori de bază constituie baza existenței noastre, vom reuși cu siguranță să rezolvăm sarcinile cu care ne confruntăm.”
La aceste remarci ale președintelui rus, Vladimir Putin, Estonia a reacționat convocându-l vineri pe ambasadorul rus pentru a condamna laudele „complet inacceptabile” ale liderului de la Kremlin la adresa unui conducător rus din secolul al XVIII-lea care a capturat un oraș care acum este estonian.
Ambasadorul rus din Estonia, convocat de urgență
Ministrul de externe al Estoniei a declarat că ambasadorul Vladimir Lipayev a fost convocat „pentru a condamna recentele declarații ale președintelui Putin … inclusiv comentariile sale privind orașul estonian Narva”, se arată într-un comunicat.
„Într-un moment în care Rusia … încearcă să distrugă statalitatea și poporul Ucrainei, este, de asemenea, complet inacceptabil”, a adăugat acesta.
Putin a încercat în repetate rânduri să justifice acțiunile Rusiei în Ucraina, unde forțele sale au devastat orașe, au ucis mii de oameni și au pus pe fugă milioane de ucraineni, susținând o viziune istorică care afirmă că Ucraina nu are o identitate națională reală sau o tradiție de stat, mai transmite sursa citată.
Menționăm că, Estonia a făcut parte din imperiul rus timp de mai bine de două secole înainte de a-și obține independența în 1918. În 1940, Uniunea Sovietică a anexat țara, care nu și-a recăpătat independența decât în 1991.