Iarna s-a întors în Europa! Nu s-a mai văzut așa ceva din 1947

Meteo France a anunțat că noaptea de duminică spre luni a fost cea mai geroasă din această perioadă, din 1947, subliniind că ultimele măsurători sunt încă în proces de verificare.

În nord-estul țării, în Champagne, au fost înregistrate temperaturi de -9 grade Celsius, dar gerul s-a simțit în aproape toată țara. Parisul și zonele de litoral de la Mediterana și Canalul Mânecii sunt singurele zone unde gerul nu s-a resimțit.

”Gerul a afectat peste 90% din ţară şi a fost mai mult sau mai puţin intens în funcţie de zonă”, a declarat Patrick Galois, meteorolog la Meteo France, pentru France Presse, adăugând că ”a fost o scădere rapidă a temperaturilor în timpul nopţii, dar se încălzeşte rapid”.

Tot în nord-est, la Mourmelon. au fost înregistrate -9…3 grade Celsius. În acest timp la Châteauroux au fost înregistrate -5…3 grade Celsius și la Vannes -3…2 grade Celsius).

„De îndată ce răsare soarele, temperaturile vor creşte şi ar trebui să fie pozitive aproape peste tot în jurul orei 10 A.M.”, a mai spus meteorologul francez, adăugând că duminica trecută ar trebui să fie ultima atât de rece.

Ninsori și în Spania

Spania nu a fost nici ea ocolită de ninsorile din aprilie. În zonele montane a nins din plin, motiv pentru care traficul rutier a fost afectat.

Probleme au fost pe pe autostrada A15 şi pe mai multe drumuri regionale, spune Guvernul regional din Pamplona, care adaugă că trei șosele au fost închise.

Orașul a fost acoperit cu un strat gros de zăpadă, la fel și ale orașe din Navarra, în timp ce temperaturile extrem de scăzute au afectat anumite culturi agricole.

Zăpada a ajuns și în Italia

Presa internațională mai spune că în ultimele două zile iarna s-a întors în anumite zone din Italia.

Sâmbătă, a nins pe Muntele Vezuviu, aflat lângă Napoli. Vulcanul cu o înălțime de 1.281 de metri a fost acoperit de un strat de zăpadă.

În zona turistică Cinque Terre din Liguria și în Sardinia a nins de asemenea.

Au existat și furtuni și vânturi puternice în centrul și în sudul Italiei. O furtună din Roma a produs și un accident – un fulger a lovit un copac din parcul Villei Borghese, iar acesta s-a prăbușit peste două femei. Una dintre ele a fost grav rănită și transportată la spital.