Polonia ar putea părăsi Uniunea Europeană „mai repede decât se crede”
Vineri, fostul prim-ministru polonez Donald Tusk a avertizat că Varșovia ar putea părăsi Uniunea Europeană „mai repede decât se crede” și a criticat atitudinea beligerantă a guvernului polonez împotriva Bruxelles-ului, care, în opinia sa, „ruinează reputația” Poloniei în Europa, conform informațiilor transmise de larazon.es
Tusk, care conduce opoziția din țara sa, a spus că „nu va fi atât de liniştit” dacă Polonia va rămâne în UE, deoarece retorica, compararea Bruxelles-ului cu Uniunea Sovietică sau cu ocupația nazistă pe care a făcut-o un deputat guvernamental, nu sunt puţin lucru, „nu sunt fără efect”, iar vinovaţii „nu vor rămâne nepedepsiți”.
Bruxelles-ul vrea să pună Polonia în genunchi
Deputatul guvernamental Marek Suski a declarat recent, într-o ceremonie oficială, în memoria rezistenței poloneze din cel de-al Doilea Război Mondial, că Bruxelles-ul vrea „să pună Polonia în genunchi”, ţară care deja „a luptat împotriva altor invadatori în timpul războiului” și a afirmat că dacă strămoșii „au luptat împotriva ocupanților sovietici, noi vom lupta împotriva ocupantului Bruxelles”.
În opinia lui Tusk, „majoritatea guvernului consideră că UE este, în cel mai bun caz, o necesitate regretabilă și se gândeşte cum să elibereze Polonia de această „ocupație de la Bruxelles”.
Provocările de la Varșovia cu privire la unele decizii ale UE fac ca pericolul unui „Polexit” să fie real pentru Tusk, deoarece „s-au întâmplat multe dezastre în istorie nu pentru că cineva le-a planificat, ci pentru că cineva a acționat iresponsabil, prosteşte, riscant. Și astăzi politica PiS, în raport cu problemele internaționale, este caracterizată de un risc constant și inutil”, a spus el despre partidul de guvernământ.
Tusk s-a arătat încrezător că „îi convinge pe acei oameni și instituții care iau decizii (în UE) să facă o distincție clară între ceea ce este un guvern rău și ceea ce este Polonia” și ca, în cele din urmă, să nu fie impuse sancțiunile economice pe care Comisia Europeană le-a cerut recent pentru a amenda guvernul polonez pentru menținerea celor mai conflictuale puncte ale reformei sale judiciare.
„Cred că s-a auzit argumentul meu că pedepsirea Poloniei ca stat în ansamblu nu va avea prea mult sens”, a spus liderul Platformei Civice, deși „ultimul lucru pe care interlocutorii mei l-au avut în vedere a fost să facă ceva care să împingă Polonia în afara Uniunii Europene”.
„Nu mă voi preface că sunt la curent cu planurile specifice ale guvernului în această chestiune, dar dezastre precum Brexit sau posibila ieșire a Poloniei din UE apar nu pentru că cineva a planificat-o, ci pentru că cineva nu știa cum să propună alternative la acele planuri”, a conchis Tusk.
Politicianul care a prezidat Consiliul European a subliniat că „este încă timp pentru a evita această rușine” și „sancțiunile legate de plângerea Comisiei către Curte pentru funcționarea Camerei Disciplinare sunt oneroase și complet inutile, dar vorbim și despre ceva mai costisitor: amenințarea cu reținerea ajutorului din Fondul european de reconstrucție”.
Recent, UE a solicitat Curții de Justiție a UE să impună o amendă Poloniei până când va garanta independența judiciară și va dizolva Camera Disciplinară, organism pe care îl consideră „incompatibil cu dreptul european”.
Ministrul polonez de Externe, Zbigniew Rau, a asigurat, vineri, în orașul german Weimar că majoritatea populației poloneze este în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană (UE), când a fost întrebat despre un posibil „Polexit”, o ieșire a Poloniei din blocul comunitar.
Ministrul s-a referit la declarațiile în acest sens ale șefului grupului parlamentar al partidului guvernamental Lege și Justiție (PiS), Ryszard Terlecki, și a asigurat că, în ciuda comentariilor sale, care erau „foarte clare”, populația poloneză „este în favoarea rămânerii în UE”.
El a adăugat că spusele lui Terlecki în timpul unei dezbateri politice au fost „o afirmație foarte ipotetică”care, totuşi, „reflectă poziția critică a unei părți tot mai mari a populației poloneze față de soluțiile propuse de autoritățile UE”.
Sursă foto: Dreamstime