Acuzații fără precedent la nivel european. Polonia pune la zid Germania, despre care spune că are în plan să construiască un "al IV-lea Reich german" federalist în UE. Vestea vine din patea liderului partidului naţional-conservator aflat la putere în Polonia, Jaroslaw Kaczynski.
Într-un interviu acordat pentru cotidianul polonez de extremă dreapta GPC și publicat vineri, liderul partidului naţional-conservator aflat la putere în Polonia, Jaroslaw Kaczynski, care este de asemenea vicepremier însărcinat cu securitatea naţională, lansează un atac dur la adresa Germaniei. Mai exact, acesta acuză Berlinul că vrea să transforme Uniunea Europeană într-un „al IV-lea Reich german” federalist, informează AFP.
Totodată, el a subliniat faptul că această idee nu este privită cu ochi buni de foarte multe țări europene.
„Sunt ţări care nu sunt entuziasmate de perspectiva de a construi un al IV-lea Reich german pe baza UE”, a declarat preşedintele partidului Lege şi Justiţie (PiS), pentru cotidianul polonez de extremă dreapta GPC.
Acesta a mai menționat că termenul de al IV-lea Reich german „nu are nimic negativ, nu este vorba de al III-lea Reich (nazist), ci de primul”, prin urmare de Sfântul Imperiu roman germanic.
La rândul său, în timpul recentei vizite a noului cancelar federal german Olaf Scholz în Polonia, omologul său polonez Mateusz Morawiecki a calificat drept „utopic şi prin urmare periculos” sprijinul guvernului de coaliţie german pentru un federalism mai mare al UE.
Cu această ocazie, Morawiecki a ținut să amintească de conceptul unei „Europe de naţiuni suverane”, apărat de puterea poloneză. Totodată, oficialul polonez, care este considerat în general ca fiind „creierul” oricărei schimbări importante în Polonia, a mai adăugat că în cazul în care țara pe care o reprezintă ar accepta acest lucru, s-ar degrada.
Comisia Europeană face diferențe?
„Dacă noi, polonezii, am fi de acord cu o astfel de supunere modernă, am fi degradaţi în diferite moduri”, a mai spus el.
Acesta a mai menționat că polonezii ar fi atacaţi la Curtea de Justiţie a UE (CJUE), care este, în opinia sa un „instrument de bază folosit” pentru a impune ideile federaliste. CJUE „poate interpreta dreptul european şi trage din acesta concluzii de-a dreptul uzurpatorii. Şi ea o şi face”, a afirmat Kaczynski.
Amintim faptul că tensiunile dintre Polonia și Bruxelles se tot amplifică din vară și până în prezent, iar reformele judiciare lansate de PiS sunt de vină. Aceste reforme, acuzate că subminează independenţa judecătorilor, i-au adus Poloniei mai multe condamnări la CJUE.
Totodată, în cursul zilei de miercuri, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Poloniei după decizia anunţată în octombrie de Tribunalul Constituţional din această ţară în care era contestată întâietatea dreptului european în faţa celui naţional.
Executivul comunitar preciza atunci că Tribunalul Constituţional al Poloniei „nu mai corespunde exigenţelor unui tribunal independent şi imparţial stabilit prin lege, după cum cere tratatul” UE.
O reacție în acest sens a venit de la ministrul-adjunct al justiţiei din Polonia, Sebastian Kaleta, care susținea că lansarea procedurii de infringement împotriva ţării sale reprezintă un atac asupra Constituţiei şi suveranităţii Poloniei.