Economistul de Nobel Paul Krugman compară nebunia crypto cu bula imobiliară: ”O casă clădită nu pe nisip, ci pe nimic”

Într-un articol din New York Times, Krugman a avertizat că euforia din jurul monedelor digitale aduce foarte mult cu încrederea de nezdruncinat pe care o aveau oamenii în piața imobiliară din SUA, înainte ca aceasta să se dezvolte, declanșând o criză financiară globală, potrivit Businessinsider

La acea vreme, singurii investitori care spuneau că prețurile locuințelor creșteau enorm de mult și au avut curajul să lanseze avertismente privind bula speculativă erau Michael Burry și John Paulson.

Krugman, care a obținut Premiul Nobel pentru economie în 2008, a pus amăgirea în masă care i-a lovit atunci pe mulți americani pe seama „factorului suspiciune”. Americanii pur și simplu nu puteau să creadă că prețurile locuințelor sunt atât de umflate, pe cât pretindeau unii experți, a subliniat el. ”Nu li se părea plauzibil că piețele și înțelepciunea tradițională, care spune că piețele sunt în regulă, ar putea fi atât de greșite”, a scris profesorul de economie.

Același scenariu se conturează acum pe piața crypto

Krugman susține că același scenariu se conturează pe piața crypto, care a fost evaluată la aproape 3 trilioane de dolari la apogeul său, anul trecut, în noiembrie. El a subliniat lipsa utilizărilor practice pentru Bitcoin, a pus sub semnul întrebării faptul că jetoanele sunt superioare mijloacelor convenționale de plată și a remarcat popularitatea monedelor digitale mai ales în rândul escrocilor și al celor care spală bani.

Cripto este „o casă clădită pe nimic”

Laureatul premiului Nobel a remarcat faptul că, exact ca pe timpul boom-ului imobiliar, unora li se pare absurd să fie pusă la îndoială o clasă de active care a devenit atât de valoroasă și a atras atât de mulți promotori influenți. ”Sună absurd să sugerezi că, de fapt, cripto este „o casă clădită nu pe nisip, ci pe nimic”, a continuat el.
Krugman spune, în final: ”Dacă mă întrebați pe mine, se pare că am trecut de la Big Short la Big Scam”, a spus el.

Ce se va întâmpla pe piața criptomonedelor

Analiștii trag tot mai multe semnale de alarmă în legătură cu modul în care piața criptomonedelor ar putea evolua în următoarea perioadă. Bertrand Perez, CEO al Fundaţiei Web3, a declarat într-un interviu pentru CNBC că această piață a devenit ca internetul.

Există prea multe companii, dar și multe înșelătorii care ar putea duce la dispariția unui număr semnificativ de criptomonede de pe piață. „Ca la începutul internetului, aveai o mulţime de companii dotcom şi multe dintre ele erau doar o înșelătorie şi nu aduceau nicio valoare, dar toate acestea au fost eliminate, a spus Perez.

La rândul său, Brad Garlinghouse, CEO al companiei de plăţi transfrontaliere Ripple, a confirmat faptul că ”zeci” de criptomonede vor rămâne în viitor cel mai probabil. „Cred că se pune o întrebare, dacă avem nevoie sau nu de 19.000 de monede astăzi. În lumea reală, există poate 180 de valute”, a spus Garlinghouse.