Este cazul lui Joseph Stiglitz, profesor la Universitatea Columbia, laureat al Nobelului pentru Economie. El a avertizat, recent, că înăsprirea politicii monetare ar putea avea efectul opus, declanșând o escaladare a prețurilor, din câteva motive. Pe de altă parte, Stiglitz, prezent la o conferință în Italia, a avertizat că ordinea mondială se clatină în urma invadării Ucrainei și a tensiunilor tot mai mari dintre SUA și China, potrivit CNBC.

Intrăm într-o „dezordine” mondială? Cum vom trece prin ea?

”Cu siguranță, asistăm la o schimbare în lumea economică și în ordinea politică mondială. Acum 20 de ani toată aproape toată lumea critica acea ordine mondială. Acum, întrebarea care se pune este următoarea: intrăm într-o „dezordine” mondială? Și cum vom trece prin această dezordine?”, a comentat Joseph Stiglitz.

Ce soluții are reputatul economist pentru combaterea inflației

Referindu-se la înăsprirea politicii monetare decisă de Fed, Stiglitz a precizat că originea ratei actuale a inflației este dată de șocul ofertei, care a declanșat creșteri ale prețurilor petrolului și alimentelor. Din acest motiv, el nu crede că majorarea dobânzii de referință va ajuta într-un fel, punând la dispoziția oamenilor mai multe bunuri de bază la un preț mai mic, întrucât problema care a determinat această creștere va continua. De aceea, sugerează Stiglitz, ar trebui să se investească mai mult, pentru a „elimina unele blocaje” care sufocă oferta.

Imobiliarele au contribuit și ele

Al alt motiv, spune el, îl reprezintă imobiliarele, ale căror prețuri au contribuit la creșterea ratei inflației și ar putea face ca aceasta să crească și mai mult, dacă dobânzile vor crește în acest ritm și dacă vor fi însoțite de o creștere a costului creditelor ipotecare.

Nu în ultimul rând, profesorul de la Universitatea Columbia menționează cele mai recente date privind piața muncii din SUA, care nu indică o putere așa de mare pe cât sugerează unii, întrucât salariile reale sunt în scădere, având în vedere că, în timp ce prețurile continuă să crească, salariile rămân la fel.

Rata șomajului a crescut, în august, pentru prima dată din ianuarie

Rata șomajului din SUA a crescut, din nou, în august, iar crearea de locuri de muncă a încetinit, un semnal paradoxal pozitiv, deoarece lupta împotriva inflației implică o încetinire economică, iar piața muncii este încă în stare excelentă pentru moment.

Rata șomajului a crescut, în august, pentru prima dată din ianuarie, ajungând la 3,7%, a anunțat Departamentul Muncii. Aceasta scăzuse în iulie la 3,5%, nivelul din februarie 2020, chiar înainte ca economia să fie lovită puternic de pandemia Covid-19.

Creșterea ratei șomajului este, de asemenea, legată de faptul că mulți lucrători care au părăsit piața muncii odată cu pandemia au revenit luna trecută: rata de participare a crescut cu 0,3 puncte, la 62,4%. Cu toate acestea, este încă cu 1 punct sub nivelul de dinaintea pandemiei.