Situația din Kazahstan îl sperie pe președintele Serbiei, care se teme că scenariul de acolo se poate întâmpla și în țara pe care o conduce. Acesta este de părere că situația poate deveni asemănătoare în Serbia, cu sprijinul oligarhilor locali care îi contestă victoria la alegerile de anul trecut.
Serbia, speriată de ce se întâmplă în Kazahstan! Un scenariu asemănător se poate întâmpla oricând în țara condusă de Vucic
Într-o declarație de presă susținută în cursul zilei de joi, președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a dezvăluit că se teme ca scenariul din Kazahstan să nu se întâmple și în țara pe care o conduce. De asemenea, el este de părere că serviciile secrete sunt cele care se află în spatele revoltelor din Kazahstan.
”Nu cred că ei (oligarhii) speră să învingă un candidat care doreşte prosperitatea Serbiei, ei nu sunt atât de proşti şi de neinformaţi, ei ştiu că poporul nostru apreciază progresul obţinut şi ştiu ce cred oamenii. Ei spun asta (că au câştigat alegerile – n. r.) întrucât cred că cineva cu mulţi bani îi va ajuta în Serbia să pună la cale revolte în ţară. Să orchestreze ceva cum se întâmplă în Kazahstan, unde vor fi sute de mii de morţi, o ţară prădată ani de acum înainte, unde au interferat serviciile secrete ale mai multor forţe majore. Probabil, ei vor ca acelaşi lucru să se întâmple în Serbia”, a spus acesta, citat de Sputnik Serbia.
Rusia intervine în Kazahstan
Situația din Kazahstan se degradează pe zi ce trece, iar Rusia a decis să se implice activ pentru a înăbuși revolta la nivelul întregii țări.
Astfel, în cursul zilei de joi, țara condusă de Vladimir Putin a trimis mai mulți parașutiști pe teritoriul Kazahstanului.
Decizia Rusiei vine în contextul în care violențe mortale s-au răspândit în fostul stat sovietic controlat cu strictețe. Potrivit informațiilor transmise de autoritățile internaționale, polițiștii au fost nevoiți să ucidă zeci de protestatari în cel mai mare oraş al ţării, Almaty.
În același timp, la rândul ei, televiziunea de stat a anunțat că 13 membri ai forțelor de securitate au murit, dintre care doi au fost decapitați. Potrivit informațiilor făcute publice de jurnaliștii Reuters din Almaty, o reședință prezidențială, dar și biroul primarului au fost incendiate.
Totodată, în cursul după-amiezii de joi, aeroportul orașului, care cu o zi în urmă era ocupat de protestatari se află în prezent sub controlul personalului militar. amintim faptul că mai multe vehicule au fost incendiate pe mai multe străzi.
Situație fără precedent în Kazahstan
De asemenea, joi dimineață, mai multe vehicule blindate de transport de trupe și zeci de soldați intraseră în piața principală din Almaty, iar focuri de armă puteau fi auzite în timp ce trupele se apropiau de mulțime, conform informațiilor prezentate de jurnaliștii Reuters, prezenți la fața locului.
Câteva ore mai târziu, lucrurile s-au mai liniștit în piață, unde au mai rămas însă 200-300 de protestatari adunați, fără a mai exista trupe în jurul lor. Amintim faptul că situația a fost atât de castrofală încât internetul a fost închis în întreaga țară.
În acest context, este dificil de știut cât de mare a fost, de fapt, amploarea violențelor din ultimele zile. Trebuie menționat faptul că tulburările au fost fără precedent pentru Kazahstan, condus ferm din perioada sovietică de liderul Nursultan Nazarbaiev, în vârstă de 81 de ani, care a păstrat frâiele în ciuda faptului că a demisionat din funcția de președinte în urmă cu trei ani.
Succesorul ales de Nazarbaiev, președintele Kassym-Jomart Tokayev, a chemat peste noapte forțe din partea aliatului Rusia, în cadrul unei alianțe militare a fostelor state sovietice conduse de Moscova.
În ceea ce privește motivul revolteor din ultimele zile, liderul Kassym-Jomart Tokayev, a dat vina pe teroriștii antrenați în străinătate care, potrivit acestuia, au confiscat clădiri și arme.