Cel puțin 17 români au fugit din carantină și au ajuns deja acasă în țară. Toți vin din cel mai mare focar al Europei, de la abatorul din Germania. Sunt căutați de autoritățile din ambele țări, iar dacă vor fi găsiți riscă dosar penal. Dintre cei peste 1.300 de muncitori infectați cu coronavirus la fabrică, jumătate sunt români.
Alerta s-a declanșat la cel mai mare abator din lume la jumătatea săptămânii, când au fost depistate primele infectări. Toți cei 7.000 de muncitori au fost plasați în carantină și a început testarea lor. Dintre ei, 6.000 sunt români. Unii, 17 mai exact, nu au mai avut răbdare și au fugit din carantină. Oficialii cred că sunt deja acasă în România.
„Da, nu i-a controlat nimeni, n-a ştiut nimeni de ei. S-au dus la frontieră, aveau un paşaport sau o carte de identitate valabilă, s-au urcat în avionul ăsta, au ajuns la Bucureşti. Veneau dintr-o ţară care nu se afla în zona roşie. Bineînţeles, sunt foarte îngrijorate de plecarea acestor oameni care, în diverse feluri, au părăsit domiciliile supravegheate, carantinate şi se îndreaptă spre România”, a declarat Emil Hurezeanu.
Identitatea fugarilor este necunoscută
Deocamdată, nici autoritățile de aici și nici cele din Germania nu știu cine sunt cei 17, pentru că angajatorul a refuzat să le divulge identitatea, așa că nici măcar nu pot fi căutați în țară. Ca să se asigure că nu mai fac și alții, polițiștii germani au împrejmuit cu garduri blocurile în care se află muncitori în carantină. Românii care lucrează la abator au propria lor versiune, îi acuză pe reprezentanții fabricii că au ascuns mult timp cazurile de coronavirus.
Un angajat al abatorului: „Ne ard cum vor ei”
Oamenii susțin că li s-a interzis să vorbească și au fost amenințați chiar de firmele care i-au angajat.
„Eram infectaţi de trei luni şi ceva, dar ei, datorită abatorului, ca să-şi poată vinde produsul, ne-au dus pe ascuns până s-a vândut toată marfa din abator.
Firmele astea fantomă româneşti, fac jumate, jumate salariul cu noi. Ne ard cum vor ei”, a spus un angajat al abatorului.
Abatorul din Tönnies produce în jur de opt milioane de tone de carne anual, în bani asta înseamnă o cifră de afaceri de câteva miliarde de euro, iar pentru asta angajații lucrează la foc continuu. Germanii cer acum boicotarea produselor.
„Se munceşte, domnişoară, zece ore. Au făcut oamenii pareză de la epuizare de la muncă, semipareză, l-a luat ambulanţa din casă”, a transmis același angajat.
Chiar și după depistarea cazurilor de coronavirus, abatorul nu ar fi sistat imediat producția si abia după intervenția autorităților.
„Suntem o mulţime de oameni acolo. La cantină nu ai obligaţia să porţi mască. O dai jos când fumezi, bei o cafea. Erau abţibilduri (n.r. – care indicau distanţarea) pe mese, dar nu se respectă”, a transmis Alex Israte, român angajat în abator.
Că tensiunea este la cote maxime în Germania din cauza măsurilor de carantină o demonstrează și o filmare din Göttingen, oraș aflat la 200 de km de abatorul Tönnies.
Zeci de oameni plasați în carantină, printre care și mulți români, s-au revoltat în momentul în care poliția a venit să înconjoare cu garduri metalice blocul. Agenții au fost atacați cu pietre și cu obiecte din casă. Un individ a aruncat în forțele de ordine cu un computer de la fereastră.
În bloc locuiesc 700 de oameni, iar 120 dintre ei au fost confirmați cu coronavirus. Spiritele s-au calmat abia după ce poliția a dispersat mulțimea revoltată cu gaze lacrimogene.
Au fost trimise echipe mobile de testare
În urma întâlnirii de duminică a celulei de criză, premierul Armin Laschet a decis să trimită echipe mobile de testare pentru locuitorii din regiunea abatorului. Cele 40 de echipe vor fi formate din angajați DSP, voluntari Crucea Roșie, polițiști, dar și translatori pentru a facilita dialogul cu lucrătorii străini.
Toţi lucrătorii de la abator sunt în prezent în carantină. Testele efectuate pentru depistarea virusului la cei 6.500 de lucrători de la abatorul din Toennies continuă duminică. Până la această etapă, 1.029 au fost testaţi pozitiv.