Deficitul bugetar al Rusiei în 2023 ar putea fi mai mare decât cel planificat la 2% din PIB, în contextul în care plafonarea preţului la petrol diminuează veniturile din exporturile Rusiei, a recunoscu, luni, 26 decembrie, ministrul rus al Finanţelor, Anton Siluanov. Aceasta fiind o nouă povară fiscală într-un moment în care Moscova cheltuie sume uriașe pentru războiul dus împotriva Ucrainei, a informat Reuters.

Moscova încearcă să se extindă pe noi pieţe

Săptămâna trecută, oficialii ruşi au estimat că plafonarea preţurilor pentru petrolul şi produsele sale rafinate ar putea conduce anul viitor la o diminuare a producţiei de petrol a Rusiei cu 5% până la 7%, însă indiferent de cât de mare va fi această reducere a producţiei, Siluanov a promis că angajamentele de cheltuieli vor fi îndeplinite, prin accesarea pieţelor de împrumuturi şi fondul de rezervă a ţării dacă va fi nevoie.

„Este posibil un deficit bugetar mai mare? Este posibil dacă veniturile vor fi mai mici decât s-a planificat. Care sunt riscurile pentru anul următor? Riscuri pe partea de preţuri şi restricţii”, a conchis, marţi, 27 decembrie, Anton Siluanov. Potrivit acestuia, o reducere a volumului exporturilor de energie este posibilă, în situația în care unele ţări vor evita să facă afaceri cu Rusia, iar Moscova încearcă să se extindă pe noi pieţe, un proces care va dicta veniturile din exporturile Rusiei. „Plafonul de preţ este important în măsura în care, pentru acele ţări care au impus plafonul, nu vor fi făcute livrări. Aceasta înseamnă că vor fi alte ţări. Da, costurile cu logistica vor creşte. În consecinţă, este posibil să fie modificate discounturile”, a spus Anton Siluanov.

În luna decembrie, cheltuielile fondului de rezervă ar putea ajunge la 1.500 de miliarde de ruble

În situaţia în care volumul exporturilor se va micșora, Siluanov a asigurat că Rusia are două surse suplimentare de finanţare: fondul de rezervă (NWF), unde se acumulează rezervele statului şi împrumuturi.

În trimestrul patru al anului 2022, Executivul de la Moscova a împrumutat sume mari de pe piaţă, după ce Rusia a decis să trimită zeci de mii de militari în Ucraina pentru o „operaţiune specială”. La momentul de față, autorităţile ruse se aşteaptă să folosească peste 2.000 de miliarde de ruble (aproximativ 29,24 miliarde de dolari) de la fondul de rezervă în 2022, în condiţiile în care cheltuieile totale ale statului vor depăşi 30.000 de miliarde de ruble, mai mult decât a fost stabilit la începutul anului.

„De la începutul operaţiunii speciale, condiţiile macroeconomice s-au schimbat, inflaţia a crescut iar resurse mari au fost necesare pentru a susţine familiile”, a adăugat Anton Siluanov. În luna decembrie, cheltuielile fondului de rezervă ar putea ajunge la 1.500 de miliarde de ruble. Aceasta în condiţiile în care la 1 decembrie 2022, activele lichide ale fondului de rezervă reprezentau în jur de 7.600 de miliarde de ruble sau 5,7% din Produsul Intern Brut al Rusiei.