Șoc total lângă România: „Există riscul ca țara să se dezmembreze”

Sursă: Dreamstime

În cazul în care Bosnia, o țară multietnică, ar fi împinsă spre dezmembrare, în mod inevitabil, acest lucru ar avea un impact asupra altor conflicte încă nesoluționate din Balcanii de Vest, cum ar fi cel dintre Serbia și Kosovo, a declarat, sâmbătă, pentru Reuters, emisarul de pace pentru Bosnia. Un articol de opinie realizat de Andreas Rinke pentru USNews.

Dezmembrarea Bosniei ar afecta întreaga regiune, afirmă un emisar pentru pace

În această săptămână, politicianul german Christian Schmidt, care este înalt reprezentant al comunității internaționale în Bosnia, a declarat că acordul de pace, convenit la sfârșitul războiului din această țară din anii ‘90, ar risca să ajungă nul în cazul în care comunitatea internațională nu adoptă măsuri prin care să-i oprească pe separatiștii sârbi, conform usnews.com

El a făcut referire la tentativele conducerii sârbilor bosniaci vizând desființareaa unor importante instituții de stat, cum ar fi forțele armate comune, autoritatea pentru taxe și impozite și principala instanță juridică, dar și alte instituții.

“Tulburările din regiune ar afecta totodată în același fel și relațiile dificile dintre Serbia și Kosovo”, a spus Schmidt în interviu.

“Serbia ar trebui să fie intereasată ca Bosnia și Herțegovina să rămână unite“, a mai adăugat el, subliniind că drumul Belgradului spre aderarea la Uniunea Europeană ar fi grav afectat de instabilitatea din Bosnia, unde îi sprijină pe cei de aceeași etnie.

Risc

Întrebat dacă există o posibilitate reală ca Bosnia să se dezmembreze, Schmidt a spus că pericolul nu este iminent. “Dar dacă slăbirea Tratatului de la Dayton va continua, există riscul ca țara să se dezmembreze”, a subliniat el.

Acordurile de la Dayton, încheiate sub auspiciile SUA și semnate în 1995, au pus capăt unui război de 3 ani și jumătate dintre sârbii bosniaci, croați și bosniacii musulmani, împărțind țara pe criterii etnice în două regiuni autonome – Republica Srpska, dominată de sârbi, și o federație împărțită între croați și bosniaci.

Deși Schmidt a declarat că încă mai speră ca presiunile internaționale să îndrepte situația “într-o direcție de bun simț”, punctul fierbinte ar fi marcat de retragereea Republicii Srpska din cadrul forțelor armate comune și înființarea unei armate proprii pe teritoriul Bosniei, după cum a anunțat Milorad Dodik, liderul sârbilor bosniaci.

“Dacă acest lucru se dovedește adevărat… atunci comunitatea internațională va trebui să se gândească foarte, foarte, foarte serios la modul în care vom putea depăși o atare situație”, a spus Schmidt, el subliniind că împuternicirea de care beneficiază, respectiv aceea de a putea demite oficiali  și de a impune niște legi ar fi ultima soluție.