O uzină-mamut a României, una cu care se mândrea fostul dictator Nicolae Ceauşescu, îşi va inchide, în cele din urmă, porţile. Câteva sute de angajaţi vor rămâne pe drumuri.
Potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial, platforma IMGB se va închide definitiv în 2020. Acţionarii companiei sunt convocaţi în prima lună a anului viitor pentru „aprobarea încetării activităţii de producţie a Societăţii în cel mai scurt timp posibil”. În plus, acţionarii trebuie să decidă împuternicirea Consiliului de Administraţie al Societăţii pentru a pregăti planul de închidere/reorganizare a activităţii, în vederea îndeplinirii măsurii de aprobare a încetării activităţii de producţie.
Peste 400 de angajaţi îşi vor pierde slujbele
Întreprinderea de Maşini Grele Bucureşti, pe scurt IMGB, este un producător de echipamente şi componente grele pentru industria extractivă, navală, siderurgică şi energetică, inclusiv nucleară, scrie Adevărul. Explicaţia pentru închiderea uzinei-mamut este formulată scurt în document: „date fiind constrângerile legate de activitatea curentă şi a celor comerciale”.
Considerată drept una dintre mândriile ţării în perioada comunistă, platforma IMGB peste 13.000 de angajaţi şi o producţie record care ajunsese la peste 130.000 de tone. Nicolae Ceauşescu vizita foarte des complexul industrial, de multe ori alături de alţi şefi de stat. Acum, uzina este deţinută de grupul coreean Doosan şi are peste 400 de angajaţi, care vor rămâne toţi fără un loc de muncă anul viitor.
Ce se producea pe platforma IMGB
În perioada comunistă, IMGB producea turbine de aburi, inclusiv prima turbină de 700 MW pentru Centrala nucleară de la Cernavodă. Fabrica a produs cilindri pentru laminoarele combinatului siderurgic de la Galaţi care atingeau o greutate de 150 de tone şi a livrat în SUA un arbore de generator pentru centralele electrice de 120 de tone.
Înainte de 1989, pe platforma de la IMGB funcţionau mai multe fabrici, respectiv IMGB, FECNE, General Turbo, Upetrolam, Romenergo Mecanica, Pressofusioni, toate având circa 13.000 de angajaţi, exceptând uzina Vulcan.
Vă recomandăm să citiți Documente inedite, povești secrete, reportaje de senzație în noul număr al revistei Evenimentul Istoric! Disponibil pe piață din 20 decembrie