„Toți peneliștii și useriștii sunt în campanie, e plin facebookul de poze cu ei, dar nici o poză nu surprinde cum ajută ei profesorii si elevii să aiba măști, cum ajuta școlile să aiba tablete si dezinfectanti, cum ajuta părinții să asigure copiilor cele necesare, inclusiv laptopuri sau tablete.
Manuale nu sunt!
5 milioane de pensionari nu au primit măști si se pot infecta oricând, pot muri oricând. Nu le pasă acestor hliziți photoshopati.
Tricouri și poze. Asta e oferta. Goana după funcții în speranța parvenirii prin șmecherie și șmenuri.
Noi, „fraierii” , care ne dorim doar să existe normalitate si securitate sanitară si educationala, am rămas sa ne ocupăm de începerea scolii.
Și să băgam mâna adânc în buzunar pentru a supraviețui și a ne proteja copiii, familiile și comunitatea locală.
Cam asta este realitatea!
Și vom tine cont de ea la vot!,” a scris economistul Adrian Câciu, pe Facebook.
A început livrarea măștilor pentru persoanele defavorizate
Firma Naguma Medical Supply, care a câştigat licitaţia pentru măşti destinate persoanelor din categoriile defavorizate, a anunțat că livrează 10 milioane de bucăţi, la o zi după ce premierul Ludovic Orban ameninţase cu rezilierea contractului, dacă produsele nu sunt furnizate.
Ministerul Sănătăţii anunţa în luna iunie că a finalizat achiziţia măştilor de protecţie pentru familiile şi persoanele defavorizate. Au participat 14 firme, pe primul loc clasându-se SC NAGUMA MEDICAL SUPPLY SRL – deţinută de Michael Topolinski – cu 73,19 puncte. Urmau să fie achiziţionate 115 milioane de măşti, în valoare de peste 73 de milioane de lei, care urmau să ajungă la direcţiile de sănătate publică în maxim 7 zile,, apoi şi către medicii de familie şi autorităţile locale.
Firma clasată pe locul al doilea, cu 67,84 de puncte, Best Achiziţii, a contestat licitaţia la CNSC, ceea ce a împiedicat semnarea semnarea contractului.
Pe 21 mai, Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă privind acordarea de catre Ministerul Sănătăţii, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, autorităţilor publice locale a necesarului de măşti de protecţie pentru familiile şi persoanele defavorizate de pe raza unităţilor administrativ teritoriale, precum şi pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii, din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020.
Conform actului normativ, bugetul Ministerului Sănătăţii pentru anul 2020 va fi suplimentat cu suma de 230 milioane lei pentru achiziţia de măşti de protecţie care vor fi puse la dispoziţia autorităţilor publice locale pentru toate persoanele şi familiile defavorizate de pe raza unităţilor administrativ teritoritale.
În următoarele două luni, fiecare persoană eligibilă va primi un număr de 50 măşti de protecţie, preciza atunci Executivul.