Lovitură fără precedent pentru cei care stau la bloc! Veste proastă chiar înainte de începerea iernii

Mai precis, prețul energiei termice livrate de către ELCEN către Termoenergetica va fi majorat cu 60% de la 1 noiembrie 2021.  Dacă înainte un MWh era 206 lei plus TVA, de la începutul lunii următoare acesra va fi de 329,41 de lei/MWh, notează profit.ro.

Sursa anterior citată spune că ELCEN a solicitat această majorare pe fondul dublării prețului de livrare a gazelor naturale de către Romgaz. Amintim că de la 1 octombrie 2021, prețul pentru livrarea gazelor naturale a crescut la 151 de lei/MWh.

Este important de menționat că autoritățile locale au de ales dacă decis să aprobe aceste majorări pentru RADET-uri.  În plus, autoritățile trebuie să aleagă dacă acceptă ca majorările să se reflecte în facturile consumatorilor sau dacă majorează și subvențiile.

Șeful Termoenergetica, Claudiu Crețu, spune că prețul final al gigacaloriei în sistemuk centralizat din Capitală nu mai este în concordanță cu realitatea.

A fost votat proiectul de lege are prevede plafonarea prețurilor la energie și compensarea facturilor la gaze naturale

Așadar, Parlamentul a adoptat miercuri proiectul de lege care prevede plafonarea prețurilor la energie și compensarea facturilor, urmând ca modificările să intre în vigoare de la 1 noiembrie 2021, după ce legea va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Proiectul de lege prevede ca prețurile să fie plafonate la cel mult  1 leu/kWh pentru energia electrică și la cel mult 0,37 lei/kWh pentru gaze naturale. În ceea ce privește compensarea facturilor, acesta vor fi compensate cu cu cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice și cu cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazelor naturale.

Deputații au mai decis ca Guvernul să aloce bugetelor unităților administrativ teritoriale o subvenție pentru acoperirea creșterii prețului gigacaloriei în valoare de 50% din diferența rezultată între prețul de achiziție al gazelor naturale și prețul plafonat al gazelor naturale de 0,250 lei/kwh, în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022.

În plus, consumatorii vulnerabili vor putea amâna plata facturilor pentru o perioadă cuprinsă între o lună și șase luni fără costuri suplimentare.