Autoritățile din România intenționează să introducă până în 2030 un sistem automat pentru amenzi, cu 300 de radare și 500 de camere video. Totodată, a fost luată în considerare și introducerea unui sistem de rating pentru siguranța șoselelor.
Guvernul vrea să introducă un sistem automat de amenzi
Trebuie menționat că noile măsuri au fost luate în considerare în contextul în care România rămâne pe primul loc în UE la numărul de decese rezultate în urma accidentelor rutiere. „Strategia Națională de Siguranță Rutieră 2022-2030” arată că autoritățile din țara noastră își propun să reducă la jumătate numărul persoanelor care sunt rănite sau își pierd viața din cauza accidentelor.
Astfel, Guvernul vrea să introducă până în 2030 un sistem automat pentru amenzi, cu 300 de radare și 500 de camere video, 1.000 de limitatoare pentru viteză. Totodată, este luată în calcul și introducerea unui sistem de rating de siguranță pentru șosele. Este vorba despre un mecanism de clasificare a tronsoanelor rutiere din punct de vedere al gradului de risc.
Până cel târziu în 2024, Autoritatea Rutieră Română va realiza prima evaluare pe cel puțin trei categorii, în funcție de nivelul de siguranță al fiecărui tronson. Mai apoi, datele respective vor fi actualizate cel puțin o dată la 5 ani.
Autoritățile au luat o altă decizie importantă pentru șoferii din România
Potrivit unui ordin al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, persoanele care dețin roviniete cu o valabilitate de minimum 30 de zile vor fi anunțați în curând prin e-mail de expirarea ei.
Mai precis, se introduce posibilitatea ca șoferii să fie notificați, prin e-mail, de termenul de expirare a rovinietei, în urma publicării Ordinului MTI nr. 365/2022 în Monitorul Oficial. Trebuie menționat că notificarea va fi transmisă doar în cazul rovinietelor cu valabilitate egală sau mai mare de 30 de zile.
Totodată, măsurile cuprinse în ordinul apărut recent se vor aplica din 27 aprilie. Decizia a fost luată pentru a reduce numărul amenzilor aplicate, dar și pentru a crește încasările la buget, potrivit informațiilor transmise de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) într-un comunicat.
Acordul sau refuzul șoferului de a fi notificat în legătură cu data expirării rovinietei, dar și adresa de e-mail unde se va trimite notificarea, în cazul în care își dă acordul, vor fi furnizate de acesta la cumpărarea unei roviniete. Pentru a se alinia la noile reguli, distribuitorii autorizați vor avea la dispoziție cel mult șase luni de la aplicarea acestora.
„Distribuitorii au obligația de a implementa, în termen de maximum 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, modificările necesare astfel încât, la încasarea tarifului de utilizare și emiterea rovinietelor în punctele de lucru, prin terminale, portaluri web, aplicații dezvoltate pentru sistemele de operare ale telefoanelor mobile, să asigure utilizatorilor posibilitatea de a fi notificați, prin e-mail, cu privire la expirarea perioadei de valabilitate a rovinietei”, este scris în ordinul MTI.