Tarifele de referință pentru asigurările RCA au fost publicate luni pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Astfel, potrivit datelor, prima RCA pornește de la 780 de lei și poate ajunge până la 3.551 lei în cazul persoanelor fizice. Prețurile RCA urmează să fie plafonate pentru următoarele șase luni în funcție de aceste tarife publicate de ASF.

Un exemplu concret este pentru șoferii care au vârsta sub 30 de ani. În cazul acestora RCA pornește de la 1.286 lei pentru cei care dețin o mașină cu o capacitate cilindrică mai mică sau egală cu 1.200 cmc și ajunge la 3.551 de lei pentru posesorii unei mașini cu capacitate cilindrică de 2.500 cmc sau mai mare.

Tarife de referință pentru persoane fizice.

În ceea ce privește persoanele juridice, tarifele de referință pornesc de la 1.383 de lei și ajung până la valoarea de 1.483 de lei, în funcție de capacitatea cilindrică a vehiculului respectiv.

Tarife de referință pentru persoane juridice.

Proiect de HG privind plafonarea tarifelor RCA pentru o perioadă de 6 luni

Amintim că, ministerul Finanţelor a lansat vineri în dezbatere, pe site-ul propriu, proiectul de Hotărâre care vizează limitarea temporară, pentru şase luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA.

„Ca urmare a ieşirii recente din piaţa asigurărilor RCA a asigurătorului cu cea mai mare cotă de piaţă, asigurător în portofoliul căruia se aflau cea mai mare parte a asiguraţilor, a fost generată o evoluţie ascendentă accelerată a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA care a condus la încadrarea unui număr ridicat de asiguraţi RCA în categoria asiguratului cu risc ridicat. Prima medie anualizată (prime brute subscrise/unităţi anuale de expunere), la nivelul pieţei fără a include Societatea de Asigurare – Reasigurare City Insurance SA, a înregistrat o creştere în anul 2021. Dacă în primul semestru din 2021 prima medie anualizată a fost de 578 de lei, în trimestrul 3, după retragerea autorizaţiei Societăţii de Asigurare – Reasigurare City Insurance SA a fost de 725 de lei, aceasta a ajuns în trimestrul 4 să fie de 1.050 de lei (…). Având în vedere cele prezentate, o soluţie pentru remedierea stării de fapt o poate constitui limitarea temporară, pentru 6 luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA”, se menţionează în Nota de fundamentare a proiectului.

Potrivit iniţiatorilor proiectului, întrucât există diferenţe între puterea de cumpărare a persoanelor fizice şi cea a persoanelor juridice, impactul pe care celelalte creşteri de preţ înregistrate la nivelul economiei naţionale îl au asupra bugetului persoanelor fizice cât faptul că frecvenţa daunei înregistrată pe categoria de risc a persoanelor fizice este considerabil mai scăzută decât cea înregistrată pentru persoanele juridice, este justificată o diferenţiere a modului de calcul al tarifului maximal.

Astfel, pentru persoanele fizice, limitarea tariful maximal este justificată prin plafonarea la nivelul tarifului de referinţă publicat de către ASF, iar pentru persoanele juridice limitarea la tariful utilizat la încheierea contractelor RCA prin intermediul mecanismului asiguratului cu risc ridicat, adică tariful de referinţă publicat de către ASF înmulţit cu factorul N.