Lovitură totală pentru Putin! Războiul poate lua o întorsătură bruscă. Anunțul venit direct de la Washington
Joe Biden a anunțat că SUA vor trimite sisteme avansate de rachete în Ucraina. Noua armă este sistemul de rachete cu lansare multiplă Himars, sau MLRS: o unitate mobilă care poate lansa simultan mai multe rachete ghidate cu precizie. Atât Ucraina, cât și Rusia operează deja MLRS, dar Himars are o rază de acțiune și o precizie superioară.
Sistemul M142 Himars (High Mobility Artillery Rocket System) este o versiune modernizată, mai ușoară și mai agilă, montată pe roți, a sistemului M270 MLRS montat pe șenile, dezvoltat în anii 1970 pentru forțele americane și cele aliate. Himarurile pe care Washingtonul le furnizează Ucrainei vor avea o rază de acțiune de aproximativ 80 km, a declarat un oficial american reporterilor.
Unitățile Himars transportă o capsulă preîncărcată cu șase rachete ghidate de 227 mm (M270 transportă două capsule) sau o capsulă mare încărcată cu o rachetă tactică Army Tactical Missile System (ATACMS). SUA nu vor furniza Ucrainei ATACMS, care are o rază de acțiune de 300 km.
Cu un echipaj mic, Himars poate îndepărta o capsulă uzată și încărca una nouă în câteva minute, fără ajutorul altor vehicule. Echipajele vor avea nevoie de o anumită pregătire, scrie The Guardian, citând France Presse.
Armata americană are deja unități Himars în Europa, iar aliații din NATO, Polonia și România, au achiziționat aceste sisteme.
Motivul pentru care aceste sisteme sunt valoroase
Himars va oferi forțelor ucrainene capacitatea de a lovi mai departe în spatele liniilor rusești și la distanțe mai bine protejate de armamentul cu rază lungă de acțiune al Rusiei.
Rachetele ghidate prin GPS pe care le lansează Himars au o rază de acțiune aproximativ dublă față de cea a obuzierelor M777 pe care SUA le-au furnizat recent forțelor ucrainene.
La o distanță de aproximativ 80 km, Himars se află în general în afara razei de acțiune a artileriei rusești, punând în același timp în pericol bateriile Federației Ruse. De asemenea, ar putea amenința depozitele de aprovizionare rusești, în contextul în care occidentalii cred că forțele rusești au probleme logistice.
Unii analiști au spus că Himars poate fi un „schimbător de joc” în război, într-un moment în care forțele ucrainene par să se lupte sub tirul artileriei rusești. Dar alții spun că Himars nu va schimba brusc situația. „Himars ar echilibra situația”, a declarat un înalt oficial american din domeniul apărării.
Washington limitează raza de acțiune
Președintele american a scris în New York Times că rachetele avansate le vor permite ucrainenilor „să lovească cu mai multă precizie ținte cheie pe câmpul de luptă din Ucraina”.
Cu toate acestea, SUA intenționează să limiteze raza de acțiune a rachetelor pe care le oferă Ucrainei pentru a evita ca acestea să fie folosite pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei.
„Nu vom trimite în Ucraina sisteme de rachete care pot lovi în Rusia”, a spus Biden.
De la invadarea Rusiei la 24 februarie, SUA au fost sensibile la orice acțiune de sprijinire a Kievului care ar putea provoca Moscova să ducă războiul dincolo de granițele Ucrainei.
Aceasta a inclus și faptul că nu a sprijinit în mod deschis loviturile ucrainene în interiorul teritoriului rusesc. De mai multe ori, Ucraina a folosit propriile rachete, drone și elicoptere pentru a lovi ținte rusești din apropiere, în regiunile vecine Kursk și Belgorod.
Dacă SUA ar furniza ATACMS, acestea ar avea, teoretic, capacitatea de a lovi marile centre urbane și baze militare rusești, inclusiv aerodromurile de unde sunt lansate atacurile asupra Ucrainei.
„Ucrainenii au dat asigurări că nu vor folosi aceste sisteme împotriva teritoriului rusesc”, a declarat un oficial american.