Probleme pentru românii cu rate la bănci în franci elvețieni, după ce francul a atins vineri un nou maxim istoric în raport cu leul, în condiţiile în care cursul calculat vineri de Banca Naţională a României (BNR) a fost de 4,9986 lei/franc, mai mare cu 1,14 bani (+0,22%) faţă de joi, când un franc a fost cotat la 4,9872 de lei.
Vești bune totuși pentru cursul euro, însă leul pierde teren în fața dolarului
În schimb, moneda naţională s-a apreciat, vineri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9439 lei, în scădere cu 0,12 bani (-0,02%) faţă de cotaţia precedentă, de 4,9451 lei.
Pe de altă parte, leul a pierdut teren în faţa dolarului american, care a fost cotat la 4,8858 lei, în creştere cu 3,96 bani (+0,82%), comparativ cu joi, când s-a situat la 4,8462 lei.
De asemenea, gramul de aur s-a scumpit, vineri, până la valoarea de 272,7980 lei, de la 271,8570 lei, în şedinţa precedentă.
Va rămâne cursul valutar stabil în perioada următoare?
Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a dat vineri asigurări că Banca Naţională lucrează şi la păstrarea unui curs valutar stabil în această perioadă.
„E o încercare pe care BNR și-o asumă (de a menţine cursul stabil – n.red.), pentru că într-o perioadă de mare instabilitate cursul de schimb a reprezentat o ancoră de stabilitate și Banca Naţională și Consiliul de Administrație consideră că e o reușită faptul că s-a dat acest semnal de stabilitate în contextul acesta extrem de agitat.
Acum, ce înseamnă stabil? Stabil nu înseamnă dacă avem variații de 1 – 2% în cursul unei zile. Nu am avut în perioada aceasta nici măcar atât, într-adevăr, și oamenii, clar, se obișnuiesc cu acest curs care a variat extrem de puțin. O variație de 1 – 2% în cursul unei zile rămâne, în termeni tehnici cel puțin, expresia unui curs stabil.
Ar trebui să înțelegem că cursul nu poate fi fix, el nu este fix, el variază, și că atunci când condițiile permit, într-adevăr, el are o anumită stabilitate, pe care încercăm să o prezervăm o lungă perioadă de timp, în contextul în care sunt atât de multe alte incertitudini”, a explicat Dan Suciu.
Reprezentantul BNR a explicat că, prin majorarea dobânzii de politică monetară la 4,75%, vor creşte dobânzile, atât la credite, cât şi la depozite: „Crescând dobânda de politică monetară, crește costul banilor. Crescând costul banilor, e inevitabil să dobânzile vor crește, atât cele la credite, cât și cele la depozite.”