Anunțul venit chiar acum de la BNR
În cursul zilei de marți, 23 august, banca centrală a arătat că un dolar este 4,9225 lei, în timp ce un euro este 4,8851 de lei. Acest lucru arată că dolarul american este mai scump în raport cu leul, comparativ cu moneda europeană.
Banca Națională a României (BNR) arată că moneda națională s-a apreciat în raport cu euro, acesta fiind calculat la 4,8851 lei, cu 0,02 bani mai puțin decât cotația anterioară, atunci când a fost de calculat la 4,8853 lei.
Instituția mai arată că leul s-a depreciat mult în ceea ce privește dolarul american, acesta fiind cotat la 4,9225 lei, înregistrând o creștere de 4,11 bani, respectiv 0,84%, față de ziua de luni, 22 august, atunci când a fost de 4,8814 lei.
În ceea ce privește francul elvețian, BNR l-a calculat la 5,0926 lei, în creştere cu 0,61 bani, echivalentul a 0,11%, față de 5,0865 lei, cotaţia anterioară.
BNR arată că gramul de aur s-a scumpit, ajungând la 275,2202 lei, de la 272,2033 lei, în şedinţa precedentă.
Euro s-a depreciat la un nou minim
Marți dimineață, euro s-a tranzacționat la un minim al ultimelor două decenii, de 0,9903 în raport cu dolarul american, iar analiștii estimează că moneda unică va continua să scadă.
„Perspectivele noastre, tranzacțiile noastre și poziția noastră strategică sunt cu siguranță înclinate spre o depreciere suplimentară a monedei euro din punctul în care ne aflăm acum”, a declarat marți Luis Costa, șeful strategiei CEEMEA la Citibank, în cadrul emisiunii „Squawk Box Europe” de la CNBC.
De asemene, Kenneth Broux, analist la Societe Generale în Londra, spune „ceea ce încercăm să ne dăm seama este cât de mult din evoluţia monedei euro este cauzat de nivelul redus al lichidităţilor în timpul verii şi cât de mult de fluxurile de capital. Dar desigur creşterea preţului gazelor este o veste proastă pentru întreaga regiune”.
Există mai mulți factori în joc atunci când se compară euro și dolarul, care acționează în tandem cu conflictul în curs de desfășurare din Ucraina și inflația în creștere în ambele regiuni.
Prețurile la gazele naturale au crescut puternic în Europa
Prețurile cu ridicata ale gazelor naturale în Europa au crescut puternic luni, după ce Rusia a anunțat lucrări de întreținere neprogramate la conducta sa principală către Germania, Nord Stream 1, în timp ce valurile de căldură au pus o presiune suplimentară asupra aprovizionării cu energie.
Pentru a avea o imagine completă, trebuie să privim dincolo de Europa și Statele Unite, spune Costa.
„Să nu uităm că există un nivel suplimentar de complexitate din cauza încetinirii creșterii economice în China, care, evident, afectează Europa cu o magnitudine mult mai mare în comparație cu impactul din Statele Unite”, a spus el.