Anunțul momentului despre cursul valutar! La cât va ajunge moneda națională

Analiștii CFA România estimează că indicele ROBOR va urca la 6,94%, în timp ce cursul valutar euro/leu va ajunge la 5,1125 în următoarele 12 luni. De asemenea, respondenții unui sondaj efectuat de CFA România sunt de părere că leul se va deprecia în următoarele 12 luni.

Mai precis, 88% dintre respondenți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, comparativ cu perioada actuală. În plus, sondajul relevă că nimeni nu a avut vreo opinie de apreciere a monedei naționale.

Analiștii au mai spus că banca centrală va majora rata dobânzii de politică monetară cu 6 procente în următoarele 6 luni.

Pe de altă parte, deficitul bugetar estimat pentru finalul acestui an este de 6,9% din PIB, în timp ce economia va înregistra o creștere de 2,9 procente, mai spun analiștii.

„Pe fondul aversiunii la risc declanşată de invazia Rusiei în Ucraina, precum şi al inflaţiei ridicate, componenta de anticipaţii a indicatorului de încredere macroeconomică al Asociaţiei CFA România şi-a continuat scăderea şi în luna mai, atingând valori similare cu cele atinse la începutul pandemiei corona. Anticipaţiile inflaţioniste au continuat să crească, rata anticipată a inflaţiei atingând un nou maxim istoric al sondajului. În ceea ce priveşte evoluţia ratelor de dobândă, participanţii la sondaj anticipează majorarea ratei de dobânda de politică monetară de către Banca Naţională la cel puţin 6% în următoarele 12 luni”, a precizat Adrian Codirlasu, CFA, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut

În comunicatul de presă al Asociației CFA România se mai arată că indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut la 36,5 puncte, din cauza scăderii cu peste zece puncte a componentei de condiții curente.

Amintim că acest sondaj este efectuat lunar, el reprezentând un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

În plus, sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni, participanții la acesta fiind membri Asociației CFA România, dar și candidații pentru nivelurile II şi III ale examenului CFA.

Este important de menționat că indicatorul de Încredere Macroeconomică are valori situate între 0 – lipsa încrederii – și 100 -încredere deplină în economia românească. El este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la condiţiile curente referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii şi anticipaţiile pentru un orizont de timp de un an pentru mediul de afaceri, piaţă muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie.

Pe lângă întrebările necesare pentru calculul Indicatorului de Încredere Macroeconomică, sondajul evaluează şi anticipaţiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflaţiei, ratele de dobânda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET şi condiţiile macroeconomice globale.