Staţiunea Cobiliţa se află la o altitudine de 900 de metri, fiind poarta de intrare în Munţii Călimani. Până în 1975, Colibiţa a funcţionat ca staţiune balneo-climaterică, dar din cauza degradării construcţiilor întreaga aşezare a dispărut şi a fost  amenajat acolo un lac de acumulare.În ultimii ani, în zonă s-au construit peste 400 de case de vacanţă şi pensiuni.

Cum în zonă nu există canalizare, proprietarii de pensiuni au improvizat tuburi de scurgere, iar dejecţiile se varsă direct în apă. Adevărul a ieşit la iveală abia acum, odată cu secarea parţială a lacului pentru începerea unor lucrări de consolidare la barajul din zonă. O echipă a Știrilor ProTV a descoperit situaţia şi a anunţat autorităţile.

 Aici, aerul este atât de pur încât poveştile celor care s-au vindecat de tuberculoză sunt cât se poate de reale, fiind confirmate astăzi de autorităţile locale.

“În urma studiului de aer a rezultat că valoarea concentraţiei maxime de ozon măsurată în Colibiţa este de 90 micrograme/m3. Valoarea medie în România este de 72,6 micrograme/m3. Peste 120 micrograme/m3 aerul nu mai este respirabil. O concentraţie asemănătoare de ozon în aer şi un aer la fel de pur se mai găseşte în Soveja (Vrancea). Aceste cote sunt similare cu cele din Alpi”, a declarat preşedintele Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan.

 
Cazarea pentru o noapte într-un complex turistic pe malul lacului costă în jur de 70 de lei. Documentaţia pentru declararea Colibiţei staţiune de interes local a fost deja depusă la Autoritatea Naţională pentru Turism.