Este vorba de un cetăţean român cu paşaport moldovenesc, care a fost reţinut şi dus la audieri la sediul poliţiei din Ruse.

Aici se află echipe ale Parchetului General Bulgar iar ancheta este condusă de ministrul de Interne Mladen Marinov.

Poliția bulgară a reținut un suspect în cazul uciderii jurnalistei Viktoria Marinova, relatează și dnevnik.bg, citând Reuters care precizează surse guvernamentale. Ministerul de Interne din Bulgaria a refuzat să confirme sau infirme informația.

Potrivit Postului Național de Radio din Bulgaria, suspectul reținut este un cetățean român cu pașaport moldovenesc.

Măcinată de corupţie şi manevre de intimidare a presei, Bulgaria este sub presiune pentru a elucida împrejurările unui asasinat care a şocat opinia publică, conform stirileprotv.ro.

Comisia Europeană a cerut Sofiei o anchetă “rapidă şi cuprinzătoare” cu privire la asasinarea jurnalistei Viktoria Marinova precum şi să verifice dacă această crimă are legătură cu activitatea ei profesională.

În numeroase oraşe bulgare, oamenii s-au adunat pentru a onora memoria tinerei ziariste, dar şi pentru a-și exprima furia împotriva autorităților.

Altare improvizate au apărut la Ruse, dar şi la Sofia, Plovdiv ori Stara Zagora, în memoria ziaristei de 30 de ani, mama unei fetiţe de 6 ani, realizatoare a unei emisiuni de anchete sociale la un post TV local.

Trupul ei a fost găsit sâmbătă după prânz, într-un parc din oraşul de pe malul Dunării, la graniţa cu România, la 4 ore după ce se despărţise de câţiva colegi, spunând că se duce să alerge.

Oamenii sunt furioşi pe autorităţi, mai ales după ministrul de interne şi procuratura s-au grăbit să pună surdina teoriei ca tânăra ar fi fost asasinată din cauza investigaţiilor difuzate în emisiunea ei.

 

Spre suprinderea opiniei publice, surse din poliţie, citate de presa din Bulgaria, spun că asasinatul nu ar avea legătură cu activitatea ei de jurnalist şi ca femeia ar fi fost ucisă de un pacient scăpat de la un spital de boli mintale. Oamenii sunt revoltaţi de o astfel de explicaţie.

De altfel, presa din Bulgaria transmite că jurnaliştii au găsit sâmbătă o bucată de tricou roşu şi au predat-o poliţiştilor, care nu şi-au ascuns surprinderea.

“Am ajuns într-un punct când oamenii nu se mai simt în siguranță. Se tem când merg pe stradă, se tem când sunt în casele lor. Sistemul ne ucide și nu mai este doar o metaforă. Pentru noi lucrurile erau demult clare, dar acum tot mai mulți oameni înțeleg asta.”

Totuşi, nu toată lumea împărtăşeşte convingerea că a fost un act extrem de intimidare a presei.

“E greu de crezut că a fost ucisă din cauza activităţii profesionale. brutalitatea ieşită din comună a crimei mă face să cred că a fost un atac spontan. Şi mai cred că nu e prima violenta de acest fel comisă de făptaş.”, a spus Botyo Botev, criminalist.

“Nu cred că asasinatul are legătură cu profesia ei de jurnalist, chiar dacă asta pare să fie opinia dominanta pe reţelele de socializare”, spune Janeta Yordanova, corespondent local al unor ziare bulgăreşti centrale.

Pe de altă parte, cotidianul bulgar „Douma” a subliniat că ultima emisiune a Viktoriei Marinovei a fost consacrată unui scandal despre corupţie şi fraudarea fondurilor europene, în care este implicată o companie apropiată premierului Boiko Borisiv.

“Comisia se aşteaptă la o anchetă rapidă şi cuprinzătoare din partea autorităţilor abilitate, care să îi aducă în faţa justiţiei pe cei vinovaţi şi să clarifice dacă acest atac este legat de munca victimei”, Margaritis Schinas, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

În plus, executivul comunitar cere Oficiului european de luptă antifraudă OLAF să analizeze acuzaţiile privitoare la nereguli în gestionarea fondurilor europene în Bulgaria.