Victor Negrescu, europarlamentar PSD, susține că menirea programului european nu este îndeplinită de Planul Național de Redresare și Reziliență. El a subliniat faptul că există anumite elemente din anexe ”suspecte”, care trebuie explicate amănunțit.

În caz contrar, România riscă să întâmpine dificultăți la negocierile cu UE din următoarele două luni, susține acesta.

„Această menire a acestui program european nu este îndeplinită de Planul prezentat de România. Dacă anumite elemente nu vor fi explicate amănunțit, în mod special din anexe, referitor la acele proiecte suspecte, România riscă să întâmpine dificultăți în aceste negocieri cu Uniunea Europeană, în următoarele două luni.”, spune europarlamentarul Victor Negrescu, la Antena 3.

El a mai adăugat că social democrații își doresc să atragă banii europeni, însă fără reformele din PNRR care prevăd înghețarea pensiilor, eliminarea pensionării anticipate sau creșterea taxelor.

Europarlamentarul PSD a mai adăugat că problemele din PNRR trebuie rezolvate, iar planul trebuie îmbunătățir. El susține că banii trebuie folosiți corespunzător, iar Guvernul nu a făcut nimic pentru a-i putea încasa.

„Scopul PSD este că România să atragă acei 29 de miliarde dar fără acele reforme prevăzute în acel Plan, care presupun înghețarea pensiilor, dispariția pensionarii anticipate, poate chiar creșteri de taxe. Sunt niște probleme acolo în Plan. Este criticabil, poate fi mult imbuntatit.

Actualul Guvern nu a făcut nimic să primim cele 29 de miliarde. România a primit această suma de bani pe baza unei formule matematice. Grecia primește la fel că noi. Dar este extrem de important să folosim banii corespunzător, chibzuit.”, a precizat acesta.

Milioane de euro, pentru scaune și dulapuri

Victor Negrescu susține că redresarea economică nu se face cu ”scaune și dulapuri” achiziționate prin PNRR. El a mai subliniat faptul că mai sunt doar două luni de negocieri, iar documentele trebuie rezolvate, pentru binele României.

Acesta a mai propus un calendar de implementare care să ateste care sunt proiectele de început, menționând că este nevoei de un capitol pentru agricultură, IMM-uri, dar și pentru fonduri de care să beneficieze tinerii.

Europarlamentarul susține că doar anumite părți sunt finanțate, în funcție de interes, lucru care ar fi ”grav”.

„Când vorbim de milioane de euro pentru achiziționarea de scaune și dulapuri, eu cred că lucrul acesta este cam grav. Redresarea nu o facem cu scaunele și dulapurile pe care le achiziționăm prin Planul de Redresare.

Ne dorim un plan eficient și încă se mai poate ameliora. Mai avem două luni de negocieri. Fac apel să amendăm acele lucruri, să scoatem acele documente suspecte, că să facem un bine României.

Trebuie că executivul să prezinte ce va face cu avansul primit pentru Plan, în toamna. Ca să nu se ducă pe prostii banii, sau pe proiecte de interes.

Ar trebui să fie un calendar de implementare, cu ce proiecte începem. Trebuie introdus un capitol pe agricultură, trebuie granturi pentru IMM-uri, trebuie fonduri pentru tineri. Am sentimentul că finanțăm numai anumite părți, anumite interese și lucrul acesta ar fi grav”, a adăugat acesta.