in luna martie, intentionind sa reinoiasca depozitele Astra aflate la la BID si BCS si ajunse la scadenta, noul director general Dan Saftescu a constatat cu stupoare ca nici unul dintre contractele originale nu se afla la sediul societatii, iar cele doua banci refuza sa furnizeze informatii. Misterul avea sa fie dezlegat curind. Toate depozitele erau constituite ca depozite colaterale, fostul director general Nicolae Hateganu garantind cu acestea mai multe credite luate de Construct Grup International de la cele doua banci.
Cu toate acestea, disparitia din sediul Astra a oricarui act referitor la aceasta afacere ramine un mister.
Desi dupa demiterea sa circulau zvonuri conform carora Nicolae Hateganu ar fi fugit i strainatate cu actele si banii Astra, fostul director general este i Bucuresti si a acceptat sa stea de vorba cu redactorul Capital.
„Costel Alic, patronul Construct International SRL, mi-a fost prezentat toamna trecuta de catre directorul sucursalei Astra, din Deva. Omul a venit cu o documentatie detaliata a afacerii si m-a convins ca e o investitie buna. in legatura cu lipsa contractelor, nu pot sa spun decit ca se icearca discreditarea mea”, spune Hateganu.
in ce consta investitia garantata de Astra?
„Este vorba despre exploatarea unui zacamint de cuart aflat la 20 km de Uricani. in 1994, de exploatare se ocupa statul, cea mai mare parte din faina de cuart fiind folosita la Medias, la producerea sticlei de cuart. Cum pentru retehnologizarea fabricii erau necesare circa 5 milioane de dolari, exploatarea s-a ichis. Ulterior, afacerea a fost preluata de Construct Grup International”, spune Hateganu. in opinia fostului director general, cuartul exploatat la Uricani este de o puritate deosebita, iar itreaga afacere valoreaza i prezent circa 60 milioane de dolari. „Eu cred ca Astra nu are decit de cistigat, pentru ca exista o conventie ca i cazul i care compania sufera prejudicii, Construct Grup va ceda o parte din drepturile de exploatare a carierei”, declara Hateganu.
O operatiune la limita legii
Numit i functie de fosta putere, Nicolae Hateganu a icercat, se pare (e drept, fara succes), sa cistige bunavointa actualilor guvernanti, garantind cu depozitele Astra o afacere a fostului prefect PDSR de Hunedoara.
Avea isa directorul general mandat din partea AGA sa angajeze societatea itr-o astfel de afacere? „Pe noi nu ne interesa un asemnea mandat, declara Theodor Nicolaescu, presedintele Bancii Romine de Scont. Noi recunoastem conducerea executiva a unei companii, si asta e de ajuns”. Pe de alta parte, Nicolaescu recunoaste ca i Regulamentul de ordine interioara (aprobat de AGA de la Astra) – pus la dispozitie de Nicolae Hateganu, era stipulat ca nivelul de competenta a directorului general pentru operatiunile curente era de pina la un milion de dolari.
Juristii sunt isa de alta parere. „Indiferent de prerogativele pe care le are, presedintele nu poate angaja societatea, impotriva prevederilor legale. Or, i acest caz, domnul Hateganu asta a si facut”, declara Mihaela Tudor, juristul UNSAR (Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurari).
Garantarea creditelor este de departe o operatiune neobisnuita si riscanta pentru companiile de asigurari. „Noi n-am facut niciodata acest lucru si, din cite stiu eu, nici legea nu ne permite”, opineaza presedintele Allianz L?iriac Asigurari, Cristian Constantinescu. Daca ar fi vrut sa nu icalce legea, Nicolae Hateganu ar fi avut la dispozitie varianta icheierii unei polite de asigurare de risc financiar, un instrument mult mai putin riscant pentru companie. Motivatia Domniei sale este puerila: „Am fi avut nevoie de reasigurare externa i acest caz si pentru risc finaciar e aproape imposibil de gasit un reasigurator”, spune Hateganu.
Legea nr. 32/2000 Art. 19
Asiguratorii pot investi sau fructifica capitalul social, rezervele de capital si rezervele tehnice i bunuri mobiliare si imoiliare, precum actiuni, obligatiuni, alte titluri de participatie, depozite bancare, cladiri destinate activitatii proprii sau ichirierii.