Societatea Feroviară de Turism a intrat în faliment

Tribunalul București, Secţia a-VII-a Civilă, s-a pronunțat ieri cu privire la falimentul Societății Feroviară de Turism. În textul soluției aflat pe site-ul Tribunalului București se arată că instanța "dispune intrarea în faliment prin procedura generală a debitoarei Societatea Feroviară de Turism "S.F.T.-C.F.R." SA."

În urmă cu peste zece ani, o mare parte din patrimoniul căii ferate – hoteluri, vile, centre de agrement şi terenuri – a fost scos de la CFR SA şi dat în proprietate Societăţii Feroviare de Turism (SFT) pentru activităţi de turism, alimentaţie publică şi sport. Bunurile aveau, pe lângă importanţa istorică, şi o valoare de piaţă de zeci de milioane de euro.

La începutul anului 2013, SFT a intrat în insolvenţă. Asta în condiţiile în care turismul românesc înregistrează creşteri după creşteri.

Scurtă istorie a eşecului

În urmă cu mai bine de nouă ani, Ministerul Transporturilor ceda Hotelul Astoria, o emblemă a arhitecturii interbelice româneşti, pentru acoperi o datorie de numai 17.000 euro. Cu aceşti bani, puteai cumpăra o garsonieră în cartierele mai sărace ale Bucureştiului. După această „vânzare“, cel mai valoros activ aflat în patrimoniul SFT a rămas complexul turistic Astoria Snagov. Este vorba despre un spaţiu de agrement care se întinde pe 22 de hectare, cu ieşire la Lacul Snagov. Spaţiile de cazare sunt uşor de folosit chiar şi pentru conferinţe internaţionale, deoarece există legătură rutieră şi feroviară cu centrul Capitalei. În prezent, această proprietate s-ar putea tranzacţiona, conform experţilor imobiliari, cu peste 30-40 milioane euro. Printre alte active valoroase se află căminul Grant, hotelul Decebal-Eforie Nord, vila Astoria-Sinaia, hotel Bucovina-Vatra Dornei şi trenurile de epocă. Mai mult, în Gara de Nord şi în toată ţara, Societatea Feroviară de Turism are clădiri şi spaţii închiriate pe sume modice.