Peste 2.000 de societati comerciale cu capital social mai mic de zece miliarde lei au fost scoase la vanzare de FPS in primele opt luni ale anului. Accelerarea privatizarii societatilor mici a determinat un proces amplu de reasezare in structura actionariatului, tot mai multe pachete semnificative fiind transferate la noi actionari. Cea mai mare parte din aceste pachete de actiuni a intrat in portofoliul fondurilor straine de investitii, care apreciaza ca potentialul firmelor mici si mijlocii este suficient pentru a asigura un profit rezonabil pentru aceste plasamente.
Operatorii pietei extrabursiere considera ca fenomenul de structurare a actionariatului in aceste companii va mai dura aproximativ un an, dupa care volumul tranzactiilor cu aceste actiuni se va diminua considerabil.
In ce priveste valoarea actiunilor, aceasta se va stabiliza undeva sub valoarea reala, atata timp cat cererea de pachete semnificative nu va fi satisfacuta decat prin vanzarea unui volum mic de actiuni, apartinand investitorilor de portofoliu, persoane fizice.
Singura speranta a brokerilor de pe piata extrabursiera este legata de fondurile de investitii, care prin transferuri frecvente de pachete semnificative de actiuni ar putea mentine un volum ridicat al tranzactiilor. Conform unor surse din FPS, aproximativ 17 % din actiunile emise de societatile comerciale mici si mijlocii cotate pe piata extrabursiera sunt detinute in prezent de fondurile de investitii.
Companiile mari sunt
cotate la preturi mici
Colosii industriali a caror restructurare a fost intarziata in perioada 1990-1996 apar tot mai rar in topul primelor 50 de companii ale caror actiuni sunt tranzactionate pe RASDAQ.
Actiunile unor societati cum sunt Tractorul, Sidex, Petromidia sau ARO sunt cotate la valori de maximum 25 % din valoare nominala, iar media volumului zilnic al tranzactiilor nu depaseste 1.000 de actiuni.
Reprezentantii fondurilor straine de investitii sustin ca singura solutie ca aceste companii sa fie atractive este spargerea lor in companii mai mici, pentru a fi rentabilizata activitatea productiva.
Dupa calculele efectuate in departamentele de investitii ale unor importante fonduri de investitii, valoarea reala a unei actiuni Tractorul este sub 1.000 lei, iar pentru o actiune Sidex nu merita platit, in situatia actuala, mai mult de 1.200 lei, desi valoarea nominala a acestor actiuni este de 25.000 lei.
Operatorii pietei RASDAQ nu cred intr-o crestere a volumului tranzactiilor si a cotatiilor pentru aceste companii decat pe fondul unor speculatii determinate de privatizarea acestora. In caz contrar, nici o alta metoda utilizata pentru restructurarea activitatii nu este considerata credibila pentru a justifica o crestere semnificativa a preturilor medii.
Intre timp, fondurile de investitii vor continua sa-si plaseze banii in afacerile derulate de companiile
mici si rentabile, media saptamanala a volumului de actiuni ce intra in portofoliul fondurilor fiind de peste un milion.
Societatile mici fac legea pe piata extrabursiera
16 septembrie 1999, 12:00
Ultima modificare în 16 septembrie 1999, 15:00
Peste 2.000 de societati comerciale cu capital social mai mic de zece miliarde lei au fost scoase la vanzare de FPS in primele opt luni ale anului. Accelerarea privatizarii societatilor mici a determinat un proces amplu de reasezare in structura actionariatului, tot mai multe pachete semnificative fiind transferate la noi actionari. Cea mai mare parte din aceste pachete de actiuni a intrat in portofoliul fondurilor straine de investitii, care apreciaza ca potentialul firmelor mici si mijlocii es
Etichete: actiuni,
arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook