Grupul francez Societe Generale, acţionarul majoritar al BRD, a răscumpărat toate acţiunile preferenţiale deţinute de statul francez în urma unui ajutor financiar de 3,4 miliarde de euro, a anunţat autoritatea pentru pieţe financiare din Franţa, citată de Reuters. Măsura era aşteptată de analişti, după ce Societe Generale a finalizat, vineri, o emisiune de drepturi preferenţaile în valoare de 4,8 miliarde de euro.

Autoritatea pentru pieţe financiare a anunţat, sâmbătă, că a fost informată de autorităţi că statul nu mai deţine acţiuni la grup, după ce acesta a răscumpărat toate cele 45 de milioane de titluri pereferenţiale, fără drept de vot. „Achiziţia a fost finanţată în cea mai mare parte de fondurile obţinute din majorarea de capital”, potrivit instituţiei.

Mai multe bănci franceze importante, între care BNP Paribas şi Credit Agricole, au plătit sau au iniţiat măsuri de restituire a ajutorului primit de la stat în timpul crizei financiare.

Grupul Societe Generale controlează în România banca BRD-Groupe Societe Generale, dar şi BRD Sogelease, BRD Finance, BRD Pensii, BRD Corporate Finance, ALD Automotive, BRD Asset Management. Societe Generale deţine şi o participaţie de 15% la ECS, companie de finanţare pentru echipamente IT.

Societe Generale a raportat un profit net de 426 milioane de euro în trimestrul al treilea, de în creştere de peste două ori faţă de anul trecut.

SURSA: Mediafax