Societe Generale: Închirierea de flote de automobile reprezintă cea mai profitabilă afacere a grupului bancar francez, informează Bloomberg.
Societe Generale: ALD, divizia de leasing auto a grupului, deţine şi gestionează 1,3 milioane automobile.
În prima jumătate a acestui an, ALD a realizat o rentabilitate a capitalului propriu (ROE) de 34%, de aproape două ori mai mare decât profitabilitatea diviziei de consumer banking. Mai mult, ALD a fost responsabilă pentru aproape 9% din profitul Societe Generale în primul semestru, deşi a utilizat doar 1% din bilanţul băncii.
Un ROE de 34% "îmi aduce aminte de randamentele cu derivative în perioada de dinaintea crizei", a declarat Jean-Pierre Lambert, analist bancar la Keefe, Bruyette & Woods Ltd.
Potrivit lui Didier Hauguel, membru în comitetul executiv al Societe Generale, rentabilitatea capitalului propriu la ALD va rămâne deasupra pragului de 20% şi în următorii ani. În prima jumătate a anului, profitul net de 208 milioane euro realizat de ALD a depăşit profiturile realizate de Societe Generale de pe urma serviciilor de consiliere pentru fuziuni şi finanţarea clienţilor mari.
Societe Generale şi-a accelerat expansiunea pe piaţa de leasing auto la începutul anilor 2000, după ce a pierdut lupta pentru preluarea Paribas SA în faţa Banque Nationale de Paris SA. Între timp a preluat divizii de la Deutsche Bank AG şi Hertz Global Holdings Inc. în Germania, Marea Britanie şi alte părţi. În luna mai a acestui an, Societe Generale a cheltuit 300 de milioane de euro pentru a prelua una din primele zece mari companii de gestionare a flotelor auto din Franţa.
În prezent, cea mai mare parte a veniturilor ALD vin de pe marile pieţe auto din Europa, unde este al doilea mare jucător pe piaţa de leasing auto pentru clienţii de tip corporate, după Volkswagen AG. De asemenea, ALD are operaţiuni în Brazilia, China şi India. În prezent, ALD are peste 5.000 de angajaţi în peste 42 de ţări şi este deschisă la noi achiziţii, subliniază Didier Hauguel.
"Există mult loc de creştere pe măsură ce mai multe companii decid să închirieze automobile. În întâlnirile mele cu directorii financiari aceştia îşi dau seama rapid de economiile pe care le pot face", a spus Didier Hauguel.
Pentru moment, leasingul auto este util în condiţiile în care sectorul de banking este sub presiune. Piaţa auto europeană continuă să îşi revină după ce în 2013 a atins minimul ultimilor 20 de ani. Vânzările de autoturisme au crescut cu 8% în primele nouă luni ale anului iar în luna septembrie înmatriculările au atins un nivel record.
ALD a vândut aproape 260.000 de vehicule second-hand în ultimul an şi în aceeaşi perioadă a cumpărat peste 300.000 de vehicule, ceea ce îl face unul din primii cinci clienţi pentru majoritatea constructorilor auto din Europa.
Dezvoltarea operaţiunilor de leasing şi importanţa acestor operaţiuni la Societe Generale arată cum unele bănci europene au început să se uite şi la segmente din afara serviciilor bancare tradiţionale pe măsură ce normele mai dure de capital şi dobânzile extrem de mici afectează randamentele. BNP Paribas SA şi Banco Santander SA şi-au extins şi ei operaţiunile de leasing pentru a genera profituri însă analiştii avertizează că o scădere a pieţei de vehicule utilizat ar putea expune aceste companii la pierderi.
Societe Generale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare, are 154.000 de angajaţi şi 32 de milioane de clienţi în întreaga lume. În România, BRD-Groupe Societe Generale este cea de-a doua bancă după totalul activelor.
AGERPRES