Sociologia şi prima noapte de amor

Ce reprezintă, pentru un sociolog, dragostea ca obiect de studiu? Jean-Claude Kaufmann, sociolog şi director de cercetare la Centre National de la Recherche Scientifique, încearcă să ne lămurească în cea mai recentă carte a sa tradusă în româneşte, „Prima dimineaţă de după“. Pentru a descoperi cum începe o poveste de dragoste, sociologul francez alege ca subiect de investigaţie un moment anume: dimineaţa care urmează consumării primului act sexual dintre cei

Ce reprezintă, pentru un sociolog, dragostea ca obiect de studiu? Jean-Claude Kaufmann, sociolog şi director de cercetare la Centre National de la Recherche Scientifique, încearcă să ne lămurească în cea mai recentă carte a sa tradusă în româneşte, „Prima dimineaţă de după“.

Pentru a descoperi cum începe o poveste de dragoste, sociologul francez alege ca subiect de investigaţie un moment anume: dimineaţa care urmează consumării primului act sexual dintre cei doi parteneri. Alegerea poate părea ciudată, însă, din punctul de vedere al unui sociolog, ea are cel puţin două merite incontestabile: în primul rând, oferă un obiect de studiu bine definit, căci interacţiunea dintre cei doi parteneri se desfăşoară într-un spaţiu restrâns la două-trei camere şi în decursul a cel mult câteva ore. În al doilea rând, momentul este decisiv pentru evoluţia ulterioară a relaţiei: odată actul sexual încheiat, devine decisiv pasul următor, în care sunt evaluate şansele de viitor ale unei posibile relaţii pe termen lung. Kaufmann o spune de altminteri explicit: „soarta cuplului se hotărăşte în prima dimineaţă“.

Evident, o astfel de cercetare nu poate fi realizată prin metode statistice, cantitative. Variabilele implicate (de genul atracţiei fizice) sunt mult prea multe şi în orice caz imposibil de definit, ceea ce face ca singura metodă valabilă să fie interviurile. Kaufmann a selectat, pentru cartea sa, un set de 23 de subiecţi (ale căror nume au fost schimbate la publicarea cărţii), cu origini sociale, vârste şi niveluri de educaţie foarte diferite. Durata de supravieţuire a cuplurilor formate în urma „primei dimineţi“ analizate variază şi ea enorm, în funcţie de caz, de la o singură zi la 54 de ani.

Prima concluzie-surpriză a cărţii – în afara celei referitoare la rolul crucial al primei dimineţi pentru viitorul relaţiei – se referă la modul incredibil de sofisticat în care interacţionează cei doi parteneri în acest moment-cheie. Aproape totul se negociază între cei doi parteneri, de la modul în care fiecare încearcă să apară în faţa celuilalt (Kaufmann vorbeşte de „dedublare“), până la limitele intimităţii – căci în acea primă dimineaţă există un prim mic dejun în doi, urmat, uneori, de mersul la toaletă…
A doua surpriză trece oarecum neobservată, într-un pasaj îngropat undeva în a doua jumătate a cărţii: „Un cuplu nu se formează“, spune Kaufmann, „pentru că unul dintre parteneri hotărăşte aşa sau pentru că Amorul şi-a trimis săgeata. (…) Un cuplu se formează pentru că nu se desparte.“ Ceea ce ţine laolaltă un cuplu este „evitarea unei decizii negative“.

Dispariţia romantismului

În sfârşit, cea de-a treia concluzie importantă a analizei se referă la declinul modelului romantic al iubirii, atât de invocat de către îndrăgostiţi. Imaginea unei iubiri care loveşte implacabil, ca destinul, e contrazisă flagrant de o realitate în care relaţiile amoroase sunt din ce în ce mai „experimentale“, o consecinţă directă a emancipării sexuale produse în anii ‘60. El (sau Ea) încă există în mintea îndrăgostiţilor, ca imagini idealizate ale iubirii; diferenţa majoră este că El (sau Ea) este acum căutat(ă) printre mai mulţi posibili candidaţi. În secolul al XIX-lea, aşa ceva ar fi fost de neimaginat.

Iată ceva ciudat: o carte de sociologie care promite să devină un best-seller. În orice caz, merită citită, fie şi pentru a vă lămuri ce s-a întâmplat în acea primă dimineaţă pe care v-o amintiţi atât de bine… 

Editura Humanitas 268 pagini

Best seller

Barbie Zelizer, profesoară de comunicare la una dintre cele mai bune facultăţi de jurnalism din Statele Unite, Annenberg School of Communication, scrie DESPRE JURNALISM LA MODUL SERIOS. Volumul prezintă o foarte solidă analiză, din perspectivă academică, a jurnalismului contemporan.


Editura Polirom – 280 pagini
PREŢ: 26,95 LEI

RĂTĂCIT ÎN CASA OGLINZILOR este o culegere de 14 povestiri, semnată de John Barth, o vedetă a literaturii americane postbelice. Unele dintre acestea, precum „Glossolalie“, sunt lucrări experimentale (notele finale ale autorului vă vor ajuta să le descifraţi), în timp ce altele sunt nişte minunate parodii.


Editura Nemira – 320 pagini
PREŢ: 19,9 LEI

Eugen Istodor, autorul unei serii de interviuri pline de umor pentru „Academia Caţavencu“, şi-a strâns în CARTEA VIEŢII MELE o serie de interviuri cu foştii săi vecini de bloc din copilărie, din care îşi reconstruieşte, încetul cu încetul, propria biografie. Un experiment realmente fascinant.

Editura Polirom – 416 pagini
PREŢ: 26,95 LEI